April 9, 2024

На 19 декември православната црква го слави еден од најголемите светци на сите времиња
Свети Никола се родил на почетокот на четвртиот век по Христа во азискиот дел на Турција, во провинцијата Ликија.

Неговите родители биле богати, но тој не го користел тоа. Според сите легенди и постоечки податоци, Никола отсекогаш бил многу скромен, но и понизен, што се одразило и на неговите добри дела во текот на неговиот живот.

Неговиот живот беше обележан со смртта на двајцата родители од чума. Наместо да ги троши семејните пари за себе и за задоволствата, Никола почнал да ги храни и да им служи на соседите, а истата традиција ја продолжил и на патувањата. Тој го раздаде целото свое богатство и го потроши за да им помогне на сиромашните.

Станал епископ во турскиот град Мири, каде останал до својата смрт и таму бил погребан. Сепак, неговите мошти биле преместени во Бари, Италија, откако гласините за неговата добрина и благородни дела стигнале до Италија. Коските биле „преземени“ од италијански морнари, а бенедиктинскиот игумен наредил да се изгради црква каде што коските би можеле пристојно да се сочуваат. Подоцна, папата Урбан II специјално ја освети таа базилика на Свети Никола.

Коските не издржаа долго, барем во цврста состојба. Имено, коските на Свети Никола наводно се стопиле, а течноста ја собрале во контејнер кој се уште се носи специјално подигнат на богослужбата во Бари, на денот на овој светец.

Најпознатите легенди:
Меѓу другите, две приказни за Свети Никола и денес им се кажуваат на децата.
Првата е онаа според која свети Никола станал заштитник на верениците, а и поради неа ставаме чисти чизми на прозорецот. Имено, Никола често го користел своето богатство за да ги заштити оние кои имаат потреба. Така, во една прилика заштитил три млади девојки, чиј татко бил сиромашен и не можел да им даде мираз за да се венчаат. Наместо брак и семеен живот, на девојчињата им се заканувале работа како проститутка, за што дознал и Никола.

Под закрила на ноќта, Никола зел три вреќи и ставил злато во секоја. Тој ги фрлил вреќите пред прозорецот на девојките, кои потоа конечно можеле да се венчаат.

Втората најпозната приказна е онаа што го прикажува како заштитник на децата. За време на период на глад, Никола бил поканет во неговиот дом од локален месар. Откако видел чинија полна со месо на масата, Свети Никола го помислил најлошото. Брзо отишол во подрумот на месарницата, каде видел три буриња, а во бурињата телата на три момчиња. Никола побрзо и ги оживеа момците.

Децата и свршениците не се единствените под негова заштита. Во текот на својот живот, Никола запознал бројни патници, трговци, морнари и сиромашни. Најмногу им обрнувал внимание и ги дарувал.

Покровителството на Свети Никола варира од место до место, а најчесто се споменуваат деца, сиромашни, морнари и бродови, трговци, покајници и проститутки, па дури и пекари и заложници.

Исто така, легендата за Дедо Мраз потекнува од Свети Никола, токму поради подароците што им ги дал на речиси сите што ги сретнал, како и поради тоа што традиционалното ќебе носи црвен костум затоа што тоа го носел Свети Никола.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *