April 18, 2024

Сите лекции во животот може и треба да се научат со набљудување на природата.

При изборот на партнер, женскиот орел прави една интересна работа: откинува гранка од дрво или грмушка, ја зема во клунот, лета високо и кружи напред-назад на небото . Обично орлите ја следат женката , а потоа таа фрла гранка и гледа.

Мажјакот обично ја зграпчува гранка што паѓа , ја крева високо и потоа внимателно со клунот и ја дава на женката, а која ја зема со клунот.

Женката повторно ја фрла гранката, а мажјакот повторно ја фаќа и и ја враќа неколку пати. Бидејќи оваа игра може да трае долго, женката го избира мажјакот кој упорно и ја враќа гранката повторно и повторно.

Потоа женката и мажјакот избираат високо место каде што ќе направат гнездо од голи гранки, а подоцна ќе ги извадат пердувите од себе и ќе ги стават во гнездото, правејќи го меко и топло.
Кога ќе се направи гнездото, женката снесува јајца за да ги изведат пилињата по некое време.

Кога малите орли излегуваат од јајцата , тие се раѓаат голи и слаби. Родителите ги покриваат со телото , ги штитат со крилјата од сонцето, им носат храна и вода додека не пораснат. Кога нивните крилја стануваат посилни, пердувите растат и се формира опашка, мама и тато сфаќаат дека е време. ..

Тато седи на работ од гнездото и почнува да мафта со крилјата по него: мафта, удира, го тресе гнездото за да ги извади сите пердуви од него.

Кога во гнездото остануваат само голи гранки , малите орли нервозно седат во гнездото. Не им е јасно што се случува. Мама, во меѓувреме, оди да фати нешто за јадење.

Го носи до работ на гнездото и полека почнува да го јаде пред своите младенчиња . Со очајнички плач, малите орли ја замолуваат да го подели ручекот со нив, но таа не го прави тоа. Очајни затоа што немаат храна,и удобност во гнездото – вознемирени се орлите.

Потоа сфаќаат: ако сакаат да јадат, мора да излезат од гнездото . И тогаш почнуваат да прават движења што никогаш порано не ги правеле. Тие одат до работ на гнездото, кое обично се наоѓа на висока карпа и се подготвуваат да копаат во бездната за да најдат храна.

Па, сега на сцена стапува тато Орел . Го фаќа тој малиот орел што излегува од гнездото и уште не знае да лета и го враќа на карпата .Пилето повторно скока сакајќи да научи да лета, а татко му го спречува повторно да падне во бездната . Повторно и повторно ги фаќа своите пилиња, исто како што првично ги фаќаше гранките што женката ги фрлаше кон него.
И таа животна лекција трае и трае, додека младиот орел не ги рашири крилјата, не го фати ветерот и не почне да лета.

Штом орелот ќе почне сам да лета, неговите родители му покажуваат места со храна за да научи да се храни.
Ова е многу добар пример за тоа како треба духовно и физички да ги воспитуваме нашите деца. Колку е важно да не ги изложувате на удобноста на вашиот дом. Мораме да разбереме дека е добро децата понекогаш да не добиваат сè.
За да ги поттикнеме да го напуштат гнездото, мора да ги научиме да летаат самостојно, сами да најдат храна …

А како женката орел избира партнер треба да биде пример за сите жени! Таа не го избира најубавото и најсилното, туку оној на кој може да се потпре . Оној што е упорен, упорен, која и е верен. Таа не сака нејзините деца утре да пропаднат. Ако избере невнимателен татко, нејзините деца ќе бидат во голема опасност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *