June 25, 2024

Ние знаеме колку труд и напор вложува мајката во воспитувањето на своето дете, и таа никогаш не се жали на тоа.

Доаѓа време и таа го омажи или ожени своето дете, среќна и задоволна. Сепак, се случува невестата или зетот да не се задоволни со нејзината напорна работа, во овој случај невестата не можеше да се грижи за мајката на нејзиниот сопруг, жената што го воспитуваше.

Еден млад човек се оженил. Тој имаше стара мајка. Еден ден, неговата сопруга го остави оброкот и отиде во нејзината соба. Мајката рече: „Сине, оди види дека не е болна. Не заспивајте гладни.

Сине, грижи се за својата жена. ”И тој помисли дека неговата љубена е болна, па ја следеше во собата. Тој праша: „Љубов, дали си болна? Зошто не јадеш со нас? “, Му рече:„ Не можам. „Кога ќе ги видам валканите раце на мајка ти, не можам да јадам“.

Рацете и беа збрчкани. Само таа знае колку напорно работеше за да го врати синот на нозе. Па, токму тие раце и пречеа на неговата сопруга. Тој праша: „Што предлагаш?“ Таа рече: „Најдобро е да ја сместите во дом за стари лица!“ Тој рече: „Не грижи се љубов.

Само биди добра со мене. Ќе го разгледаме тоа утре. Но, пред тоа, не заборавај дека утре сме поканети кај вас. Кога ќе се вратиме, ќе ја однесам мајка ми во дом за стари лица. Утре ќе ја однесеме мајка ми на ручек кај твоите“.

Дојде нов ден и тој и неговата сопруга и мајка му отишле во посета на семејството на нивната драга сопруга. Неговата мајка не се појавила на масата.

Таа остана во друга просторија. Со шепкање ја прашал сопругата што не е во ред со мајка му. Зошто не јаде со нив. Таа му рече: „Не грижи се, таа јаде сама во друга просторија!“ Тој праша: „Дали и рече ти да остане сама во другата соба?“ Таа рече да!

Свекорот го започна разговорот зад софата. Тој му рече:
„Зете, знаеш дека нашата ќерка е единица и дека и посакуваме сета среќа на светот. Таа има право да живее само со вас во куќата. Затоа очекуваме да најдете решение за вашата мајка “.
Тој рече: „Веќе и ветив на сопругата дека ќе го решиме тоа денес. Не се грижи.”

Масата е поставена. Сите почнаа да јадат освен тој. Свекорот забележува: „Зете, што е со тебе… Зошто не јадеш?“
Тој рече: „Не можам. Кога ќе ги видам валканите раце, не ми се јаде… Твоите раце се валкани како твоето срце! ”Неговата сопруга беше запрепастена.

Стана, влезе во собата каде што беше неговата мајка, клекна покрај неа, и ги бакна рацете, плачеше и рече: „Ајде мајко, ајде да одиме!“

Старицата праша: „Но, синко. Каде одиме? ”Мајката не знаеше ништо и е изненадена. Тој само плачеше…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *