June 21, 2024

LI-SILVER-PSYCHOLOGY Kinder eggs Uploaded by: Shortt, Amber

Проверете ги вашите плакари и подруми! Доколку сте колекционер на овие фигурини, големи се шансите добро да заработите, пренесува Пословни дневник.

Собирањето може одлично да се исплати, ако сте биле трпеливи и внимателни со тоа хоби, во овој случај тоа се киндер јајца. Веруваме дека многумина од вас ги обожавале овие јајца и дека барем некои од вас успеале да ги зачуваат споменатите фигурини.

Киндер јајцето е еден од најпопуларните подароци што ќе ги израдува децата. Јајцето, кое комбинира играчка и чоколадо, се појави на полиците на продавниците уште во 1974 година, а во домовите ширум светот има илјадници фигури од овој популарен производ.

Ако сте еден од оние луѓе кои совесно ги чувале своите фигурини во своите кутии, можеби сега е време повторно да ги отворите. Во нив може да се скрие вистинско мало богатство.

Меѓу најбараните фигури се штрумфовите, меѓу кои највисоки цени имаат ноќниот чувар штрумфот, штрумфот со свирче и штрумфот со огледалото. Цените на овие на eBay достигнуваат и неколку илјади евра. Највреден од нив е ангелот чувар на штрумфовите, за кој можете да добиете и до 12.000 евра, пишува Феникс Магазин, а пренесува Пословни дневник.

Сепак, не сите фигурини на Штрумфовите ја достигнуваат оваа цена. Колекционерите обрнуваат внимание на одредени детали кои ја одредуваат цената. На пример, фигурата на „Ангелот“ вреди само ако е направена од цврста сина пластика, а капачето и панталоните се обоени.

Втор по цена е штрумфот со огледало, чија вредност се проценува на 4.800 до 6.000 евра, но само под услов огледалото да биде сребрено, а не бело. Меѓу повредните е штрумфот на потпорници, кој вреди околу 900 евра.

Но, не се само Штрумфовите кои можат да ви направат убава сума на пари. Меѓу повредните фигурини од јајцата Киндер се џуџето Ферди Фалобст, кое може да вреди меѓу 2.000 и 3.500 евра. Фигурите на Астерикс и Обеликс можат да ви донесат од 100 до 180 евра, пишува списанието Феникс.

На eBay можете да најдете и ангел штрумф кој се продава за речиси 25.000 евра. Но, според продавачот, станува збор за прототип фигура, што значи дека не може да се најде во јајце купено во продавница.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *