July 21, 2024

Ако успеете да го сведете на минимум претераното негативно размислување, многу ќе ја ублажите анксиозноста и депресијата. Негативните мисли се непријател на нашиот ум. Доколку не совладаат и ни го заземат умот, ја губиме мотивацијата и паѓаме во депресија.

Затоа, многу е важно да научите да ги контролирате на вистински начин и да ги пренасочите кон позитивни мисли.
„Не е проблем да се чувствувате лошо кратко време поради нешто, но тоа е ако тоа трае долго, влијае на вашите секојдневни обврски или предизвикува домино ефект на негативни мисли кои воопшто не се поврзани“, вели психотерапевтот Мет Лундквист. , според wellandgood.com.

Постојаното размислување дека нешто лошо ќе ви се случи го нарушува вашето ментално и физичко здравје, па затоа е важно да работите на тоа. Не е добро да се игнорира таквата состојба на умот.

Имено, неконтролираниот наплив на лоши мисли го зголемува нивото на кортизол во телото, односно непотребно го става телото во состојба на стрес . Важно е да научите како да го контролирате умот и да ги пренасочувате мислите кога тие одат во погрешна насока.

Научете да ја препознавате уникатната шема на „катастрофалното“ размислување на вашиот мозок. Вежбајте да ги препознавате вашите мисли без да ја осудувате нивната вистина. Не е лесно, но помага да се спречи неконтролирано таложење на лоши мисли. Откако ќе ги разберете вашите шеми на размислување, ќе ви биде полесно да ги контролирате и насочувате мислите.

Кога ве фаќа паника, пронајдете ја причината за таквите мисли. На пример, премногу сте загрижени дека ќе го изгубите партнерот, работата или станот, но обидете се подлабоко да ископате под проблемот и да ја разберете причината за поројот од негативни мисли.

Откако ќе ја откриете причината, ќе ви биде полесно да се справите со проблемот. Ќе ви помогне и логиката. На пример, секогаш кога ќе седнеме зад воланот, не обзема паника, нè обземаат црни мисли и тешко се излегува од неа. Потоа ги пренасочуваме мислите и размислуваме за фактите поврзани со возењето, какви се шансите за несреќа …

Запрашајте се дали одредена закана е реална или само е голема во вашиот ум. Исто така, воздржете се од размислување на начин што го создава најстрашното сценарио од самиот почеток. Не трошете енергија размислувајќи што може да биде најлошото нешто во ситуација, туку пренасочете ги мислите и кажете си:

„Нема да се грижам за тоа сега, бидејќи можеби се ќе биде добро. Нема непотребно да шпекулирам, да се грижам и да трошам енергија на проблеми кои можеби никогаш нема да се појават.

Не ставајте се во ситуација да си наметнувате огромен стрес поради предвидување на најлошите сценарија. Развојот на настаните може да биде таков што на крајот нема да има никакви проблеми, а веќе сте толку вознемирени што сте го нарушиле менталното и физичкото здравје.

Фокусирајте се на сегашните моменти и уживајте во нив, а доколку некоја ситуација се претвори во проблем, тогаш ќе размислувате за тоа, а дотогаш дозволете си мир, среќа и спокојство.

Ако видите дека не можете сами да го контролирате претерано негативното размислување, консултирајте се со психотерапевт, пренесува talkspace.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *