May 16, 2024

Херман Хесе бил германски писател, поет и сликар. Роден е на 2 јули 1877 година во градот Калво, а починал на 9 август 1962 година. Освен по многубројните дела, остана запаметен и по овие генијални зборови кои се цитираат и денес:

Ако мразиме некого, тогаш во неговиот карактер мразиме нешто што е всадено во нас самите. Она што го нема во нас самите, не нè возбудува.

Среќни сме само кога ништо не бараме од утрешниот ден , а од денешниот го добиваме со благодарност она што ни го носи.
Љубовта не постои за да не прави среќни. Верувам дека постои за да ни покаже колку можеме да издржиме.

Колку повеќе стареев, толку помалку бев исполнет со малите задоволства што ми ги даваше животот и толку појасно разбирав каде да ги барам вистинските извори на радост и смисла. Научив дека да се биде сакан не значи ништо, а да се сака тоа е сè, дека способноста да се чувствуваме е она што му дава убавина и вредност на нашето постоење.

Херој е оној кој има храброст да се соочи со својата судбина.
Луѓето кои имаат храброст и карактер на другите луѓе секогаш им се непријатни.

Но, среќата отсекогаш била онаму каде што некој знаел да сака и да живее за своите чувства. Ако ги негуваше, ако не ги газеше и туркаше, тие му носеа задоволство. Убавината не им дава радост на оние кои ја поседуваат, туку на оние кои знаат да ја сакаат и да и се восхитуваат.

Страдањето предизвикува болка само затоа што се плашите од тоа. Таа те брка затоа што бегаш од неа. Не треба да трчате, не треба да се плашите од неа. Мора да сакаш. Значи, тој сака страдање. Не ѝ се спротивставувај, не бегај од неа. Вкусете колку е слатка во длабочините, предадете ѝ се и не прифаќајте ја со омраза.

Твојата омраза е она што те боли и ништо друго. Страдањето не е страдање, смртта не е смрт, ако не ги предизвикаш.
Сериозноста е предизвикана од преценување на времето. Но во вечноста времето не постои, вечноста е само момент доволен за една шега. Светот е убав кога се гледа без желба за пребарување, едноставно, како дете.

Не ни е цел да станеме како другите, треба да бидеме различни едни од други, да научиме да гледаме различни луѓе од себе и да ги почитуваме онакви какви што се.

Во нашите души го имаме сето она што некогаш живеело во човечките души. Сите богови и ѓаволи кои некогаш постоеле… сите тие се во нас, тие се таму како можности, како желби, како излези

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *