May 16, 2024

За да и простите на некоја личност, треба да се ослободите од гневот и негативните мисли длабоко во себе, но и надвор. Простувањето не е само формалност – тоа е состојба на умот што може да ве издигне над многу неволји или, обратно, да ве спушти психички и физички во бездна.

Што се случува во телото кога ќе простите измама или ќе надминете навреда?
Стресот Истражувањата покажаа дека една од придобивките од простувањето е намалувањето на нивото на кортизол. Вкупно 71 учесник и нивните физички реакции беа проучувани кога со емпатија зборуваа за незадоволство и простување. Оние кои биле полиберални имале понизок физиолошки одговор на стресот.

Здраво срце Простувањето буквално многу добро делува на срцето. Луѓето кои негодуваат имаат повеќе срцеви проблеми и проблеми од оние кои простуваат. Зошто вашето срце треба да страда и да работи понапорно отколку што е потребно додека го задржува гневот?

Болката Способноста да се прости со срце ја намалува емоционалната и физичката болка. Од 61 пациент кои страдале од физичка болка во грбот, оние кои искрено им простиле на своите „престапници“ пријавиле помали нивоа на болка. Постои врска помеѓу простувањето и постојаната болка.

Крвен притисок Со ослободување на гневот, едно лице може да го намали крвниот притисок. Простувањето е поврзано со пониски нивоа на крвен притисок.

Животниот век Вашите поплаки може да ви одземат неколку години живот. Оние кои знаат да простуваат живеат подолго!
Важно е да запомните дека, држејќи се до гневот и немајќи намера да исправите ништо, чувате загреан јаглен и се палите. Оставете го јагленот и ќе се чувствувате добро бидејќи се ослободивте од психичкиот товар.

По некое време, вашето тело ќе ви се заблагодари за понискиот крвен притисок, поздравото срце, повисокиот праг на болка и подолг живот. Следниот пат кога некој ќе ве вознемири, запомнете дека сакате да живеете долг, среќен и здрав живот!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *