July 13, 2024

Сите треба да усвоиме една навика наутро, а благодарение на неа ќе бидеме расположени во текот на целиот ден.

Гастроентерологот кажа како правилно да се разбуди телото наутро, да започне дигестивни процеси, да се подобри расположението, кожата и микрофлората.

Ако наутро се будите без волја, тешко ви е да се натерате да станете од кревет и да започнете поради обврските кои следат, тогаш можете да направите една мала промена. Руската нутриционистка Нурија Дијанова открила дека треба да пиете чаша вода секое утро пред јадење.

Ако човек редовно пие вода на празен стомак пред појадок, неговото тело полесно се буди, цревната микрофлора се нормализира, кожата станува почиста, а расположението се подобрува, изјави нутриционистот.

„ Сите процеси се започнати, желудникот ќе работи јасно и на време, човекот ќе има добро расположение, чиста кожа, добра микрофлора. Од гастроентеролошки аспект се активира еден од основните рефлекси, гастроинтестиналниот, односно внесот на вода на Празен стомак ја стимулира интестиналната подвижност “, нагласи Дијанова.

Сепак, не секоја вода ги има овие својства. За да може телото да има корист, мора да се земе предвид еден важен услов. „Водата да биде на собна температура, а не ладна, ако некој има болки во стомакот, мора да пие вода потопла од собна“, рече Дијанова и објасни:

“Некои луѓе не сакаат да пијат чиста вода на празен стомак, туку сок од портокал или во водата додаваат лимон. Но, таков пијалок можат да пијат само оние кои немаат болести на гастроинтестиналниот тракт”, вели нутриционистот.

„ Во присуство на гастроинтестинални заболувања, на пример, гастритис, таквата вода, особено студената, може да предизвика грчеви и да се појават болки во стомакот “, истакна таа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *