May 16, 2024

Повеќето луѓе конзумираат вино за да се опуштат, но кога ќе дознаете што има во него, а е одлично за вашето тело, ќе се изненадите.

Многумина од вас сакаат да се релаксираат со чаша добро вино , но освен што е одлично за релаксација, може да ви помогне и во борбата против габичните заболувања.

Она што веројатно не сте го знаеле е дека виното, особено црвеното, содржи полифенолно соединение наречено ресвератрол, кое се наоѓа во кората на грозјето. Значи, јасно е дека оваа неверојатна состојка може да биде добар сојузник во борбата против габични инфекции, и во борбата против други болести.

Ресвератролот е соединение кое има антигабична функција, а тајната е во тоа што растението самото го синтетизира за да се заштити. Најголем дел од овој ензим се наоѓа во грозјето одгледувано во органски лозја.

Интересно е и тоа што при производството на вино се засилува дејството на ова чудесно соединение.

Придобивките што ги носи се многубројни и можат да ви ги решат проблемите со разни болести како што се:
кардиоваскуларни,автоимуни,заразно онколошки, дијабетес тип II, невродегенеративни, замастен црн дроб

Важно е да се спомене уште една многу важна функција, а тоа е забавување на процесот на стареење.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *