April 18, 2024

Според истражувачите, еволуцијата играла улога во сè, што ја направило разликата меѓу двата пола.

Одамна е познато дека припадничките на понежниот пол први ќе се пожалат дека им е ладно во постудените вечери, додека мажите можеби не ни почувствувале дека има промена на температурата.

Исто така, повеќето од нас веројатно забележале дека жените често имаат ладни стапала и раце, а се чини дека нивната циркулација е многу побавна од онаа на посилниот пол. Токму затоа научниците се справиле со овој феномен и успеале да откријат зошто има толку очигледни разлики во перцепцијата на температурата кога се во прашање мажите и жените.

Имено, се верува дека жените еволуирале за поинтензивно да го чувствуваат студот бидејќи тоа ги раздвојува половите и ги спречува конфликтите меѓу паровите. Исто така, откриено е дека истата особина е присутна кај многу птици и цицачи, каде што женките претпочитаат удобно и топло гнездо или дупка, додека на мажјаците не им пречи зимата.

Мажите и жените поинаку ја чувствуваат температурата. Оваа разлика не настана за да се расправаме со нашите партнери за парното, туку сосема спротивното. Од еволутивна гледна точка, целта е да се принуди парот малку да се оддалечи еден од друг за сите да уживаат во мирот и тишината – изјави д-р Еран Левин од Универзитетот во Тел Авив.

Ова може да се види кај птиците преселници, каде мажјаците ја поминуваат зимата во постудени области од женките. Интересно е и тоа што женските лилјаци имаат тенденција да се собираат во топол агол, додека мажјаците претпочитаат воздушни премини. Исто така, кај многу цицачи, мажјаците претпочитаат сенка, а женките го претпочитаат Сонцето , или мажјаците се искачуваат на врвовите на планините, додека женките остануваат во долините.

Студијата објавена во списанието Глобална екологија и биогеографија дополнително покажа дека одвојувањето на мажјаците и жените ја намалува конкуренцијата за ресурси во околината и ги држи подалеку мажите кои можат да бидат агресивни и да ги загрозат бебињата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *