May 16, 2024

Најпопуларна социјална мрежа меѓу младите е Тикток со повеќе од 500 милиони корисници и растечки тренд. Оваа платформа изобилува со видеа кои траат претежно од 15 до 30 секунди, понекогаш и до една минута, а токму тие кратки содржини, според експертите, имаат негативно влијание врз концентрацијата.

Едноставно, сè што трае подолго од споменатите временски интервали не го задржува вниманието на корисниците, што предизвикува проблеми во учењето, читањето, односите со родителите…

Психологот Бранка Тишма вели дека евидентно е лошото влијание на социјалните мрежи и дека постојаното гледање на кратки видеа од децата лошо влијае на нивната меморија.

Стекнаа специфичен став и се што не се прави брзо е губење време за децата. Немаат време за активности кои траат подолго од пет минути. Различните содржини што ги добиваат во исто време влијаат на тоа да немаат приоритети. Децата повеќе не препознаваат што е важно, а што не. Немаат развиени морални вредности. Последиците од социјалните мрежи се недостаток на концентрација, сочувство и доверба – вели Тишма и додава:

Социјалните мрежи имаат големо влијание врз социјализацијата. Децата помалку се дружат, а со пријателите комуницираат само преку социјалните мрежи. Поради прекумерната употреба на овие платформи, децата не можат да ги следат училишните часови. Претходно, наставниците не ги анимираа децата, но сега треба да го сумираат материјалот за нив, па дури и да пишуваат тези. Тие не поврзуваат информации во рамките на еден предмет, а камоли неколку.

Сето ова води, ако зборуваме за образованието, на пример, до фактот дека веќе не можеме да очекуваме мнозинството од сегашните студенти да читаат раскази, а камоли романи како, „Ана Каренина“ или „ Тивкиот Дон“, или да го искористат нивното надградување на знаењето со читање дополнителна литература од историја, биологија… Слабиот речник или речник на секој од нив, и ниското ниво на општа култура и информации доведуваат до многу слаба способност за комуникација и изразување мисли.

Пад на самодовербата! Многу истражувања докажаа дека несоодветната и прекумерна употреба на социјалните мрежи може да има значително влијание врз самодовербата, особено врз самодовербата на младите, кои се уште се во процес на формирање на својот идентитет. Меѓутоа, дури и кога сме свесни дека она што го гледаме е украсена слика од нечиј живот или само одреден сегмент, а не целина, не е лесно да се одолее на споредбата, што доведува до завист, чувство на незадоволство од сопствениот живот. и слично – вели Златковиќ.

Педагогот и советник Анѓела Златковиќ објасни дека луѓето кои имаат развиена зависност од социјалните мрежи стануваат анксиозни, депресивни и имаат други емоционални проблеми.

Со текот на времето може да се забележи и дефицит во нивните социјални вештини. Вообичаена глетка е луѓето кои додека седат заедно не разговараат меѓу себе туку гледаат во мобилните телефони и се допишуваат со некој друг – вели Златковиќ и додава:

Зависноста од социјалните мрежи кај човекот создава чувство дека ако не е онлајн нон-стоп и во тек со објавите на други луѓе што ги познава или не ги познава, со коментарите што ги добива на своите објави и фотографии, ако не следи каде некој се најавил и слично – тоа ќе пропушти нешто важно.

Ова резултира со компулсивно деноноќно лизгање на социјалните мрежи, што може да доведе до занемарување на обврските и да влијае на квалитетот на спиењето, вниманието и концентрацијата кога е неопходно да се фокусирате на нешто друго.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *