June 25, 2024

Внуката Тито последен пат ја виде Јованка на погребот на нејзиниот дедо.
Имам многу убави спомени од Јованка. Бевме исклучително блиски и се почитувавме. Чувствував нежност и топлина од нејзина страна, можев да и кажам апсолутно се што ме мачеше.

За жал, подоцна некои работи се сменија и таа ги прекина сите контакти со нас, вака еднаш раскажа Златица Жикелиќ, внуката на доживотниот претседател на Сојузна Република Југославија Јосип Броз Тито, потсетувајќи се на периодот кога таа и последната сопруга на Маршалот. беа најдобри пријателки.

Ќерката на постариот син на Тито, Жарко Броз, кој го имаше во брак со Русинката Пелагија Белоусова, отворено раскажа дека Јованка ја гледа како мајка.

Морам да признаам дека не бев близок со мајка ми колку што бев со Јованка. Јас ѝ верував, таа секогаш беше тука за да ме слуша. Иако, што може да му пречи на дете на таа возраст кога имавме се што ни требаше. И од финансиска страна, но и љубов и внимание од целото семејство – се присетува Златица.

Сепак, како што вели нашиот соговорник, Јованка наеднаш ги прекинала сите контакти со семејството Броз, пред да почине маршалот Тито .

Во медиумите се пишуваше дека изгубивме секаков контакт со неа кога умре дедото, меѓутоа, вистината е дека таа не остави додека тој беше жив. И покрај тоа, иако не очекував од неа, ќе ја паметам како насмеана и добра жена на која можев да се потпрам – истакнува Златица.

Внуката на Тито последен пат ја видела Јованка Броз на погребот на нејзиниот дедо, а подоцна за неа дознала само од она што го прочитала во весник.

За жал, нашите патишта се разделија. Едноставно, се случија некои работи на кои не можев да влијаам. Во секој случај, секогаш ќе ми остане во драго сеќавање.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *