July 15, 2024

Пејачот Мирослав Илиќ откри детали од својот живот кои до сега не ги знаевме. Како што рече, не вкусил алкохол цели 33 години, а пример му бил легендарниот пејач Предраг Живковиќ Тозовац.

Тозовац ми беше пример и човек кого неизмерно го почитував, а за мене е шампион во нашиот бизнис. Благодарна сум му што со својата појава го сруши стереотипот кога се работи за нас пејачите. Ние народнаците додека пеевме стоевме точно на една линија, а тој пошармантно го воведе да флертуваме и танцуваме, што особено ми се допадна.

Мирослав вели дека не конзумирал алкохол 33 години. Има два периода. Едниот е до 89-та, кога можев да се заиграм повремено, па беше лом и повеќе од што требаше, а после избегав од таа приказна.

Сфатив дека ако мажот оди некаде да се забавува, може и без тоа. Едно утро се разбудив, застанав пред иконата на Свети Ѓорѓија и реков: „Будало, нема повеќе да го правиш тоа“. Мојот проблем е што никогаш не сум можел да толерирам алкохол.Сфатив дека можам добро да се забавувам без него.

Тој откри зошто, според него, новокомпонираната музика е краткотрајна. Не сакам да звучам како морон, но хиперпромоцијата си го направи своето.

Се трудев се да не биде така, но ние сме првата генерација, Шабан, Маринко, Миле Китиќ, Митар Мириќ и јас, која зад себе не остави нова генерација која ќе продолжи по нашиот пат.
Во последните 50 години имаше генерации кои оставија наследници на зајдисонце, но нас нема кој да не наследи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *