June 19, 2024

Кога ќе се затнат крвните садови, проблемот мора да се реши хируршки, заедно со земање лекови кои генерално не се добри за телото.

Во Русија се достапни растителни масла , кои не само што не се полоши од често нагласеното маслиново масло , туку имаат и многукратно подобри ефекти од него, придонесувајќи за чистење на крвните садови. За тоа неодамна проговори кардиологот Ана Кореневич.

„Што е важно да внесеме во нашето тело за да имаме здраво срце и чисти крвни садови?
Омега-3 масни киселини . Постојат традиционални руски производи кои содржат огромна количина на омега-3.

Пред сè, има масло од ленено семе, кое содржи уште повеќе масни киселини, но не им се допаѓа на сите, па затоа е подобро да го користите за, на пример, печење. Сепак, ова масло содржи 15 пати повеќе омега-3 од маслиновото масло“, вели Ана Кореневич.

Според неа, за да можат крвните садови да останат „чисти“ долги години, потребно е што поскоро да ја преиспитате исхраната.

„Кога ќе се затнат крвните садови, проблемот мора да се реши хируршки, заедно со земање лекови кои генерално не се добри за организмот“, потенцира кардиологот.

Ниските нивоа на омега-3 се поврзани со срцеви заболувања, Алцхајмерова болест, проблеми со видот и други болести.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *