May 16, 2024

Убавите бои на куќите на грчките острови престанаа да бидат само практични и пожелни и станаа задолжителни во текот на 1960-тите

Карактеристичните куќи во бела и сина боја се заштитен знак на грчките дестинации како Миконос и Санторини . Самото гледање фотографии со архитектура во боите на грчкото знаме нè тера да сакаме да уживаме во прекрасните плажи и медитеранската кујна, но дали знаете што симболизираат карактеристичните бои на ведрото небо и море?

Боите на куќите на грчките острови се појавија од практични причини. Каменот достапен на места како Миконос , Парос и Наксос имаше еден недостаток – темна, земјена боја која го привлекуваше сонцето и го правеше животот во куќите неподнослив поради високите температури, пишува Punkufer.

За да се оладат, Грците го обоиле каменот во бело, а откако таквиот метод се покажал успешен, на крајот станал дел од традицијата. Во средината на 20 век, болеста се вклучила и во архитектурата. За да се спречи ширењето на колерата, грчките власти побарале куќите да се варосуваат со вар, кој служи и како средство за дезинфекција.

Исто како и белата боја – сината има и свое „зошто“. Грчките рибари и морнари ги бојадисале вратите и прозорците со боја што останала од бојадисувањето на бродот, а сината била најдостапна поради неговиот состав.

Карактеристичната сина боја што се користи за бродови и домови на грчките острови била направена од мешавина од варовник и средство за чистење „лулаки“, вид син талк што им бил лесно достапен на повеќето луѓе дома. Затоа, беше многу лесно да се направи сината боја за нив.

Убавите бои на куќите на грчките острови престанаа да бидат само практични и пожелни и станаа задолжителни во текот на 1960-тите. Актуелниот режим веруваше дека препознатливите бои ќе го поттикнат патриотизмот и национализмот, а наскоро беше донесен закон со кој се наредуваше бојадисување на куќите на грчките острови во сина и бела боја.

Иако денешните прописи се порелаксирани, боите на грчките острови привлекуваат туристи, па традицијата продолжи. Талкајќи по Кикладите, посетителите можат да најдат домови со оригинални камења со боја на земјата или малку поинакви бои. Сепак, сината и белата сè уште доминираат на грчките острови, по кои се познати низ целиот свет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *