May 17, 2024

Никола Пејаковиќ Коља е познат долго време како актер, театарски режисер, сценарист, музичар… Но она што најмногу привлекува внимание во последно време се неговите изјави

Никола Пејаковиќ го познаваме како актер кој се истакнува во улогите што ги игра, како сценарист кој изненадува со стил и духовитост, како музичар кој плени, но сега знаеме нешто друго – тој е човек кој се познава себеси.

Тоа најдобро го илустрираат неговите зборови кои се раскажуваат:

„Треба да ги учиме нашите деца на хуманост, а не на толеранција или екологија; затоа што добар човек сигурно нема да гази на цвет, додека екологистот нема да газицвет, но можеби ќе гази човек.

„Единствено нешто вредно е љубовта, единствено вредно е она што доаѓа од добрината и грижата“.
„Колку подолго и повнимателно гледаме смешна приказна, таа станува потажна.

„Мислам дека не се исплати да се биде злобен и нечесен, дека е глупаво да се биде циничен и еуфоричен, дали е глупаво да се биде самоуверен и егоцентричен . И дека, на крајот, опасно е да се биде опасен. Опасно за душата. И тоа е единственото нешто што е важно.

„Човекот самиот си е најлошиот противник…Оној што ќе ја надмине својата глупост, ароганција и вообразеност – тоа е победникот“.

“Верувај во Бога. Верувај во Бога и оди во црква. Тоа е најважното нешто во животот. Сè друго е лук и вода. Се друго е прашина!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *