May 17, 2024

Ана Дорник открива како се справила со стравот, како ги зацврстила умот и телото во битката со ракот на дојката и кој момент и бил најтежок.

Храбра, борбена и успешна! Вака би ја опишале Ана Дорник , која излезе како победник од битката со ракот на дојката. А таа стана инспирација, сила и поддршка за жените, преку нејзиното здружение „Жена со жена“, кое го основа со цел да ја подигне свеста за болеста и превенцијата.

Животот на Ана Дорник се смени од корен во 2020 година кога за време на рутински систематски преглед дозна дека боледува од рак на дојка , но со силата на својата волја и поддршката од нејзините деца, таа ја сфати болеста како предизвик и успешно ја надмина и најтешките моменти.
Оваа храбра жена го претвори своето искуство со рак на дојка во книгата „Ти си таа“ со цел да ги зајакне жените . Затоа, разговорот со Ана го започнавме со прашање како се соочила со дијагнозата и ја прифатила болеста.

„ Прифаќањето е клучен момент во заздравувањето . Кога велам „прифати го предизвикот“, мислам првенствено на неотпор и негација. Прашањата „зошто јас“ не го даваат одговорот што сакаме да го слушнеме, туку „не вртат во кругови“. и тој „тобоган“ од деструктивни емоции не ни дава помош низ борбата.
Сега со она што ми е дадено продолжувам понатаму, решена дека болеста ќе остане како дефиниција на хартија“.
„Моето тело ќе го следи протоколот, но ќе ја зајакнам свеста надвор од него“, беше одлуката со која ја започнав борбата со ракот на дојката.

Кои емоции ги почувствувавте тогаш, освен почетниот шок?
„Како што рековте, почетниот шок го парализира нашиот ум, а потоа паѓаме во страв што лесно може да доведе до вознемиреност од која не можеме да излеземе до крајот на животот по ваква дијагноза.
Многу е важно да се препознае зачестеноста на стравот и неговите предизвикувачи и да се побара помош“.

Имавте операција и хемотерапија. Како се справивте со циклусот, какви несакани ефекти имавте?
„Немав несакани ефекти. Не читав за нив. Не се информирав за штетните ефекти на хемотерапијата. Наместо тоа, препознав како моето тело реагира на секоја наредна, што не значи дека секого ќе реагира на ист начин, затоа не сакам да зборувам за несакани ефекти.

Ги зајакнав умот и телото за се што следува. Бев фокусирана на „паралелната реалност“ што ја создадов од мојата креативност. А можеме да бидеме креативни само ако сме во мир со себе и ако сме среќни. Не бев фокусирана на протоколот. Тој секако ме чекаше. Бев фокусиран на лекциите“.

Како се справивте со стравот и се охрабривте во моменти кога светот ви се распаѓа?
„Страв. Тој подмолен непријател на секој жив човек. Стравот има убава страна – ни помага да преживееме. Застанав и на таа дефиниција. Ми помогна да ја разберам сериозноста на ситуацијата, а после тоа не се борев со неа повеќе. Единствената пречка ние секогаш сме самитњ на патот. Тргнете се од патот и ќе видите дека стравот е измиен од вашиот ум“.

Кога дознавте за болеста, бевте сами со децата. Како најдовте сила да им ја кажете вистината?
„Многу брзо. Зошто? Затоа што се прифатив себеси. Околностите. Што ми беше дадено. И сакав да си играм низ животот исто како што прават моите деца“.
Колку е важно да не бегаме од нашите негативни емоции? Како работевте на вашето ментално здравје?
„Гледањето во себе боли. И не е лесно. Но, неопходно е. Медитацијата ми помогна. Разговорите со експерти. Клучот лежи во мојата сопствена љубопитност. Ако сме љубопитни да истражуваме, нема да бидеме заглавени на некое место. без борбата што ја започнав, ја барав најдобрата верзија од себе. Животот не ме чекаше неподготвен“.

Како би го опишале вашиот живот пред дијагнозата на ракот?
„Во служба на другите“.
Кој момент од вашата борба со ракот беше најтежок? „Покрај учењето, тоа беше моментот кога требаше целосно да ја скратам косата. Ако беше лесно да се научи од туѓите искуства, сега би им кажала на жените кои минуваат низ рак на дојка, дека тоа не е чекор пред кој Сите застануваат. Кога ги преминуваме скалите една по една, ја гледаме баналноста на пречките и нашата сопствена генијалност во нивното надминување“.

Како се храневте за време на терапијата, а како сте денес? “Секоја крајност не е мерка со која живеам. Ниту пред, ниту потоа. Пред да одлучам нешто, се прашувам дали таа одлука ме прави среќна. Истото важи и за исхраната. Повеќе сум свесна дека секој од нас треба да се храни поздраво и тоа не важи само за жена која поминува низ рак на дојка, јас правам некои мали одрелувања за себе, но и и некоја задоволство.

Болеста го принудува човекот да го преиспита својот претходен живот и приоритети. Што научивте за себе во тој пресврт во животот, кои лоши навики ги променивте?
„Многу. Мојата автобиографска книга „Ти си таа“ која може да се нарача исклучиво преку мојата страница на Инстаграм е за некои нови поглавја. Прочитајте ја :)“
Какви животни лекции ве научи болеста? „Прво и основно – дека судбината не постои , туку само збор што си го даваме себеси. Ветување што го исполнуваме без двоумење. Верувај во своите соништа , непоколебливо“.
Што би им порачале на болните жени, како да ја сфатат болеста како предизвик и да ја зајакнат својата волја?
„Тие треба сами да одлучат. Бидете среќни колку што сакате да бидат луѓето околу вас. А кога сме опкружени со позитивни луѓе , тоа е добра енергија што лечи“.

Со оглед на тоа што мајка ти почина од рак, имавте генетска предиспозиција. Дали поради тоа ве фати паника и страв од периодот од нејзината смрт додека не дознаете за вашата дијагноза?
„Бидејќи верувам дека привлекуваме со нашите мисли, да. Меѓутоа, сега има генетски тестови кои можат да помогнат во раното откривање на ракот на дојката, но за нив, како и многу други работи, не се зборува доволно често.
Кои се најчестите предрасуди за ракот на дојка? „Тој рак е неизлечив. Дека светот застанува по него. Напротив, можеме да користиме толку многу како лекции и нови почетоци. Една од моите мисии е да зборувам за сите хероини кои го преживеале ракот“.

Зошто превенцијата е клучна? „Токму за да се открие секоја промена на време. А кога ќе се открие навреме, квалитетот на животот не се менува. Затоа е важно за ракот на дојка да се зборува гласно , како и многу малигни заболувања, но низ друга призма. , поубавата страна на предизвикот“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *