May 21, 2024

Ако не се потите на екстремна топлина, можеби ќе треба да посетите лекар.
Потењето е неопходна и здрава работа која има неколку функции и придобивки за човечкото тело. Примарната функција на потта е да го лади телото кога е премногу жешко.

Покрај тоа, потта исфрла разни токсини од телото. Постои и состојба во која телото ја губи функцијата на лачење пот, а тоа се нарекува анхидроза.

Анхидрозата е всушност нарушување на потните жлезди. Иако можеби звучи безопасно, а донекаде и добро, вистината е дека оваа состојба сериозно го нарушува здравјето. Ако не се потите, телото не може да се олади, па да се прегрее, што може да предизвика топлотен удар и топлински грчеви во мускулите, кои создаваат чувство на стегање во мускулите на рацете, нозете, грбот и стомакот.

Се јавуваат и замор, слабост, гадење и забрзано чукање на срцето, кои често се јавуваат после вежбање.
Благата анхидроза често останува незабележана, но дефинитивно е неопходно да се внимава на отсуството на пот, како и на други сомнителни појави.

Вртоглавица, црвенило и болки во мускулите често го придружуваат овој феномен. Овој проблем почесто се јавува кај постари луѓе, лица со кожни заболувања, како и кај лица со генетски предиспозиции за овој проблем.

Треба да внимавате дали сите делови од телото се потат, бидејќи недостатокот на пот може да се појави само на одредени делови од телото. Анхидрозата може да се развие како независен проблем, а со други невообичаени симптоми може да укаже на дијабетес, невропатија или псоријаза . Затоа, третманот на анхидрозата се постигнува исклучиво со лекување на болеста што ја предизвикала.

Бидејќи самата анхидроза не може да се лекува, треба да преземете некои основни превентивни мерки за да ја олесните состојбата. Носете посветла облека и не излегувајте од дома кога температурата е висока.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *