June 25, 2024

Како да се справите со проблематичната хиперхидроза на стапалата (прекумерно потење на стапалата)?
Доволно е еднаш дневно да ги потопуваме во раствор со напиток по кој често посегнуваме. Таквата купка ќе им овозможи и на вашите стапала да дишат.

Според истражувањата, секој втор човек пие чај секој ден. Повеќето од нас ја избираат црната сорта. Не разбираме, меѓутоа, дека покрај вкусот и здравствените својства, црниот чај има и својства кои можат ефикасно да помогнат во борбата против хиперхидрозата на стапалата.

Црниот чај содржи танинска киселина, која ги стеснува порите и исто така има адстрингентно дејство на кожата. На овој начин ќе се произведува помалку пот од потните жлезди. Освен тоа, чајот содржи танин, кој има бактерицидно дејство, па нашите стапала ќе испуштаат помалку непријатни мириси по долгиот и напорен летен ден.

Релаксирачка бања за нозе со црн чај. Започнуваме да ја подготвуваме бањата за нозе со зовриена вода. Доволно е само околу 1 литар, а потоа додадете околу 3 до 5 кесички црн чај. Вреди да започнете со помала количина, а потоа, во зависност од вашите преференции, да го зголемите бројот на кеси, но не треба да претерувате.

Ние правиме чај за 10-15 минути. Водата треба да биде чиста црна. Потоа додадете ладна вода во подготвениот раствор за рамномерно да се изедначи температурата. Кога ќе ја добиете саканата температура, истурете ја во леген и потопете ги стапалата.

Ни требаат околу 30-40 минути за да ги задржиме нозете во пријатна бања. На крајот, добро е да ги измиете од темниот талог што ќе го произведе чајот.

Таква бања подготвуваме секој ден и ја користиме најмалку 2-3 недели. По ова време, треба да забележите голема разлика и стапалата повеќе да не се потат толку многу.

Кога по некое време повторно ќе се појави хиперхидроза, можеме да го повториме третманот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *