May 23, 2024

Иако многумина мислат дека производителите намерно оставаат повеќе „воздух“ отколку чипс во самото пакување, вистината е сосема поинаква.

Сигурно некогаш сте коментирале колку е смешно да се купува чипс кој е повеќе исполнет со „воздух“ отколку самата ужина внатре.

На оваа тема често се жалеле бројни корисници на социјалните мрежи . Фотографираат што купиле, објавуваат полупразни кеси на профилите и истакнуваат дека се работи за измама на производителот.

Меѓутоа, вистината е сосема поинаква. Производителите намерно оставаат простор во нивната омилена закуска со добра причина. Ова ги штити чиповите од оштетување што може да се случи при транспорт и грубо ракување.

За време на транспортот, вреќичките со чипс се наредени една врз друга, а „ воздухот “ во нив е одлична заштита за да не се уништи закуската. Од друга страна, вреќичките не содржат воздух, туку азот.

Кислородот може да предизвика расипување на компирот, а влагата во него може да го направи чипсот оцрнет. За да се избегне ова, производителите ја полнат амбалажата со азот, што исто така го одржува чипсот свеж и крцкав.

Ако се прашувате дали азотот е штетен, земете здив. Дури 78 отсто од воздухот што го дишеме е азот!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *