May 23, 2024

Поради избувнувањето на војната во Украина, проблематичен стана транспортот на стока од и до Русија, поради промените во рутите, ризиците, чекањето на границите, а тие компании сега се подготвени да дадат 10.000 евра за една тура до Москва. .

Превозот преку Украина е запрен, а нашите и странските компании кои соработуваат со таму се најдоа во ситуација да мора да се снајдат. Отворени се две рути, едната преку Турција и азиските земји за приближување кон Русија од југ, а другата преку Полска и Белорусија.

Плаќаат 10.000 евра за една тура, но покрај тоа што воопшто нема возачи, ризикот што ги следи ваквите возења најмногу ги одвраќа возачите од ваков потег. Но, оние кои се подготвени на такво нешто, заработуваат сериозни приходи, вели за возач запознаен со состојбите на пазарот во Балканот.

Постојат неколку причини за наглото зголемување на цената на транспортот. На прво место се споменуваат ризикот и компликациите (долго чекање на границите, камиони кои се враќаат главно празни и сл.), па поради тоа голем број возачи одбиваат да ја прифатат турата. На второ место е глобалниот фактор, т.е. зголемување на сите трошоци поврзани со транспортот како гориво, патарини, инцидентни трошоци на возачите итн.

На трето место е хроничниот недостиг на возачи на Балканот, а оваа аномалија на пазарот на трудот се прелева на повисоки цени и во овој случај.

Зголемени трошоци. Од почетокот на кризата, транспортните трошоци драстично се зголемија. Трошоците за транспорт скокнаа за 30 отсто по избувнувањето на војната, а како што одминува времето, тие континуирано растат. За тоа придонесува и логистичкиот хаос на границите на земјите кои сè уште се отворени за Русија.

Патувањето, кое претходно траеше околу две недели, сега трае повеќе од двојно подолго. Кога ќе го вклучиме и поскапувањето на горивото, храната и другите работи на тој двојно подолг пат, трошокот за секој возач стана огромен, вели нашиот соговорник и додава дека тоа е една од причините, покрај ризикот зошто мал број од нив се осмелуваат да го направат овој потег.

На Балканот недостасуваат илјадници возачи Возач на камион на Балканските земји во просек може да заработи околу 1.000 евра, а да достигне и до 2.000. Платите на возачите во европските земји во исто време во просек изнесуваат околу 2.500 евра, а може да одат и до 4.000. Истовремено, важно е да се знае дека возачите кои семејно доаѓаат во западноевропските земји имаат помал данок на плата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *