May 16, 2024

Градот го носи епитетот „најдепресивен на планетата“.

Најсеверниот град во светот, оддалечениот руски рударски град Норилск , има страшно минато, а поради климатските услови два месеци годишно е во целосен мрак. Повеќе од 170.000 луѓе живеат на ова место во регионот Краснојарск во Сибир, на истокот на Русија . Самиот град е околу од 4.506 километри од Москва и повеќе од 1.500 километри северно од регионалниот главен град Краснојарск .

До овој град нема патишта, а единствен начин да се стигне или да се тргне е товарната железничка пруга која минува низ градот и го напушта градот, а пристанишниот град Дудинка, оддалечен 64 километри, обезбедува пат до градот по море, иако тоа е замрзнато во зима. Градот е толку отсечен од светот што мештаните се шегуваат кога го напуштаат градот „одат на копното“ .

Норилск доби соодветна интернет конекција дури во 2017 година, додека дотогаш овој град се потпираше на сомнителна сателитска врска. Модерната приказна за Норилск започнува на почетокот на 20 век кога геолог откри богати наоѓалишта на никел, бакар и кобалт во подножјето на планината Путорана, дом на најголемите наоѓалишта на никел-бакар-паладиум на планетата.

Во 1936 година, СССР почна да гради огромен комплекс за екстракција во планините користејќи околу 500.000 принудни работници од блискиот Гулаг. Во период од 20 години, тие работеле во суровиот вечен мраз на Арктикот, а 18.000 починале во ужасни услови. Денес, една петтина од никелот во светот доаѓа од Норилск, а повеќе од половина од глобалниот паладиум, метал што се користи во автомобилските издувни гасови и накитот.

Речиси сите во Норилск денес имаат врска со фабрика за никел, или се директно вработени во Норилск Никел или работат во една од многуте компании кои работат како подизведувачи за неа. Меѓутоа, таквиот економски развој имаше голема цена и Норилск денес е најзагаден град во Русија и еден од десетте најзагадени градови на планетата.

Секоја година, фабриката за никел испумпува повеќе од два милиони тони токсичен гас, вклучувајќи сулфур диоксид, азотни оксиди, јаглерод, феноли и многу повеќе. Околу еден процент од вкупните глобални емисии на сулфур диоксид доаѓаат од овој град.

Воздухот е толку загаден што многу луѓе ја копаат површинската почва поради саѓи бидејќи содржи скапоцени минерали. Ова загадување предизвикува кисели дождови кои убиваат многу околни дрвја, а има трагични последици за жителите на Норилск. Така, очекуваниот животен век на луѓето во овој град е само 59 години, десет години пократок од рускиот просек. Стапката на инциденца на рак во градот е исто така двојно повисока отколку во остатокот од Русија.

Здравствена студија покажа дека стапките на болести на крвта кај децата се за 44 отсто повисоки во Норилск во споредба со просечното дете во Сибир, додека стапките на болести на нервниот систем се за 38 отсто повисоки, а болестите на коските и мускулите се за 28 отсто повисоки од националниот просек.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *