April 16, 2024

Посветете време исклучиво на себе. Ви се чини дека што и да правите, ништо не можете да направите?
Премалку одмарате, имате премногу обврски и не знаете каде завршува сето тоа?

Можеби е време да престанете и да посветите малку внимание на себе. Љубовта за себе не е исто што и себичноста. Тоа значи грижа за себе, а тоа е нешто што никогаш не треба да го занемарите.

Но, како да знаете дали си давате доволно љубов и дали треба подобро да се грижите за себе?
Постојано споредувајте се со другите. Постојано споредувајте се со пријателите, со партнерот, со соработниците, но и со сосема непознати на социјалните мрежи.

Никогаш не се ставате себеси на прво место. Да се ​​биде добар пријател или партнер вклучува одредена жртва, но тоа не значи дека секогаш треба да ги ставате другите на прво место, бидејќи ако не се грижите доволно за себе, тешко дека ќе можете адекватно да им помогнете на другите.

Многу се грижите што мислат другите за вас. За да им угодите на другите, спремни сте да ги газите вашите верувања и да правите работи што не ви се допаѓаат.

Сепак, тоа не ве прави среќна личност, па затоа ве советуваме повеќе да се грижите да не се разочарате, а помалку да внимавате на мислењата на другите.

Постојано сте уморни. Постојат многу причини за хроничен замор. Можеби спиете малку, работите премногу, или можеби сте физички и психички исцрпени затоа што сте премногу посветени на потребите на другите и целосно сте ги заборавиле вашите потреби . Наша препорака е веднаш да заминете на одмор.

Често сте вознемирени и раздразливи. Понекогаш сте целосно на работ. Сите имаме моменти кога сме разочарани или изнервирани, понекогаш поради најбанални работи. Ни се случува, на пример, да се расплачеме кога ќе ни изгори ручекот или кога ќе ни тргне автобусот пред нос. Меѓутоа, ако сте постојано вознемирени и раздразливи, тоа е сигурен знак дека не се грижите доволно за себе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *