June 25, 2024

По една минута, ќе почувствувате полека смирување. Во борбата против секојдневниот стрес , секоја помош е многу вредна.

Анксиозноста е проблем што ги мачи повеќе возрасните отколку што можете да замислите, а да не зборуваме за стресот што е за повеќето секојдневие во нивниот живот.

Сепак, добрата вест е дека постои едноставен јапонски метод кој може да ви помогне да ги решите овие проблеми за неколку секунди.

Јапонците веруваат дека петте прсти на рацете претставуваат пет различни емоции. Палецот претставува анксиозност и грижа, показалецот стравови, средниот прст горчина и лутина, до средниот прст меланхолија и депресија, додека малиот прст претставува самодоверба.

Со делување на секој од овие прсти, можете да го подобрите она што „чкрипи“ – да ја подобрите самодовербата, да се ослободите од гневот и слично.

Првиот чекор е да го фатите секој прст со другата рака и да ги држите во собраната тупаница. Започнете со палецот, а потоа повторете со секој прст, држејќи се за секој прст минута или две.

По некое време, ќе почувствувате мало пулсирање во прстот, што е знак дека оваа техника функционира. Овие „вежби“ можете да ги правите секој ден и наскоро ќе забележите колку подобро се справувате со анксиозноста и секојдневните стресни ситуации.

Притисок на дланката. Вежбите со прстите можете да ги комбинирате со метод кој вклучува притисок на средината на дланката.

Притиснете ја средината на дланката со прстот од другата рака и држете ја најмалку една минута. Оваа точка можете да ја масирате и во спротивна насока од стрелките на часовникот и ќе забележите како се смирувате и пулсот малку се забавува.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *