April 18, 2024

Кардиолозите се почесто укажуваат дека е можно човек да доживее срцев удар не само ако има висок крвен притисок, туку и кога е нормален.

Рускиот кардиолог Ана Кореневич вели дека ризикот од срцев удар постои и кога човек има нормални вредности на притисок, холестерол и шеќер во крвта.

„Нашите емоционални проблеми, кои ги акумулиравме со години, па дури и децении, доведуваат до срцев удар. Затоа од година во година расте бројот на срцеви удари, мозочни удари, аритмии, хипертензија и други кардиоваскуларни болести“, велат од специјалист.

Кореневич го објаснува ова со фактот дека не секој има време да се прилагоди на големиот проток на информации во современиот свет.

За оние кои постојано се под притисок на рокови и немаат доволно време за сите обврски, се акумулираат овие емоционални проблеми и трауми, блокирани стресови, нерешени задачи – сето тоа на крајот резултира со соматски заболувања“, објасни таа.

Затоа, кардиологот препорачува, дури и кога човекот има нормални вредности на крвниот притисок, да ги почитува правилата за превенција од срцев удар, а тоа е да се грижи за исхраната, да има редовна физичка активност, да не го оптоварува умот со премногу информации за кратко. време, и да оди на редовни прегледи од 35 години.

Кардиолозите истакнуваат дека останувањето без здив и мачнината може да укажуваат на оваа опасна состојба на која доколку не се реагира веднаш може да биде фатална.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *