June 19, 2024

Природните имуномодулатори се користат со векови за да помогнат во регулирањето или зајакнувањето на имунитетот без несакани ефекти. И додека ние упорно купуваме суплементи во аптеките, во природата постојат илјадници соединенија, од кои многу имаат способност да го модулираат нашиот имунолошки систем, само треба да ги најдеме.

Една од намирниците која илјадници години се користи како народен лек се печурките, а за тоа има многу добри причини, а докажано е дека помагаат во зајакнувањето на имунитетот. Влакната пронајдени во шитаке печурките се одобрени од научниците да се користат како додаток во хемотерапијата. Тие се инјектираат интравенски за да помогнат во лекувањето на различни видови на рак бидејќи ја зајакнуваат отпорноста на телото.

Досега се објавени повеќе од 6.000 трудови за таканаречените бета глукани, а речиси сите податоци потекнувале од истражувањата од петриеви садови и лабораториски тестови на животни до пред неколку години кога серија експерименти извршени врз спортисти покажале позитивен ефект. . Резултатите беа позитивни кога станува збор за професионалните маратонци, но што е со нас останатите?

Бета глуканските влакна, кои обично се наоѓаат во пивскиот и пекарскиот квасец, помагаат во одбраната на телото од патогени, дури и кај луѓе кои не се активно вклучени во спортот. Повторувањето на настинките било намалено за дури 25 отсто кај луѓето кои земале дневна количина суплементи еднаква на лажица квасец за јадење, а докажано е дека имаат помалку проблеми со спиењето дури и ако успеале да настинат.

Истражувањата покажаа дека дури и половина лажица квасец на ден може да игра значајна улога во спречување на настинки, а докажано е дека квасецот не само што спречува настинка, туку и го подобрува расположението, што може да биде поврзано со фактот дека влакната од квасец можат да помогнат при намалување на негативното влијание на стресот врз имунолошкиот систем.
За разлика од антибиотиците и антивирусните лекови, кои се дизајнирани директно да ги убиваат патогените компоненти од квасецот, тие делуваат така што ја стимулираат одбраната на имунолошкиот систем, што значи дека не предизвикуваат несакани ефекти што ги предизвикуваат антибиотиците.
Извор/lifepressmagazin.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *