June 25, 2024

Ова се психолошките причини зошто треба да им простиме на луѓето кои не го заслужуваат тоа!

Во детството нè тераат да простиме. На пример, кога момче од соседството ќе украде играчка, мораше да се извини, а вие да му простите. Но, тоа ништо не реши. Сеуште би биле лути на него. Како возрасни чекаме извинување, но најчесто не ги добиваме.

Дури и кога мажот бара од нас да му простиме, ние сè уште се сеќаваме што направил. Го носиме багажот на оние кои не повредиле, цел живот. И после секој погрешен човек, овој товар станува се поголем и поголем, толку многу што ни пречи да живееме нормално.

Но, има и такви кои знаат да простат дури и на оние кои не го заслужуваат тоа, бидејќи знаат дека:Тоа помага да се продолжи понатаму.
Непростување – значи сеќавање на навреди, презир и незадоволство. Тоа значи да ја задржите болката за себе. Постојано си го вртиме во главата сценариото на тие настани, кои не повредуваат. Одново и одново, наместо да се фокусирате на поудобни перспективи.

Простувањето е, пред сè, она што ви треба. Тоа е суштината. Мислиме дека простувањето е за другата личност. Да се ​​отстрани каменот од душата. Но, всушност, простувањето ви е важно. Ако не простите, нема да можете да продолжите понатаму. Простуваш да го надминеш тоа, а не да живееш во минатото.

Простувањето мора да биде за сите. Не само за оние кои се извинија. Инаку, која е поентата на простувањето? Силните луѓе им простуваат дури и на оние кои не го заслужуваат тоа. Ако тоа не се случи, вашиот потиснат гнев ќе се одрази на другите луѓе околу вас, ќе стане ваша траума и сложеност, недоверба кон луѓето.

Да се ​​прости значи да се ослободи. Само со простување ќе се помирите со минатото за да не ви се меша во иднината. Кога ќе се ослободите од минатото и мината болка, правите простор за нови емоции и чувства.

Простувањето не значи дека треба да се дружите со оние кои ве повредиле. Едноставно разбираш дека оставиле трага, а сега ќе живееш со таква лузна. Престанете да го чекате човекот кој ве скрши, за да ви врати сè „како што било“. Почнете да ги лекувате раните, без разлика дали лузните ќе останат. Продолжете да живеете со вашите лузни.

Простувањето не е триумф на неправдата . Поентата е да се вратите на нозе и да одлучите да не бидете несреќни поради минатото.

Простувањето е разбирање дека вашите лузни нема да ја одредат вашата иднина . Простувањето не значи предавање. Тоа значи дека сте подготвени да соберете сила и да продолжите понатаму.

Бидете љубезни еден кон друг, милосрдни еден кон друг; простувајте си еден на друг како што ни простува Бог во
Зашто, ако им ги простите на луѓето нивните гревови, ќе ви ги прости и вашиот небесен Татко. Ако вие не им простувате на луѓето, ниту вашиот Татко ќе ви ги прости вашите гревови. (Матеј 6:14,15)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *