February 26, 2024

Камико Лав е сопственичка на блогот „Мама на буџет“ кој е многу популарен, а со своите читатели сподели стратегија која и помогнала да заштеди повеќе од 5.000 евра за осум месеци.

Таа вели дека првиот чекор бил пресуден за нејзиниот успех, кога седнала, пресметала на што ги троши парите и решила да се откаже од три работи, за почеток. Еве што прво престана да купува:

Нова облека. Кога престанав да купувам облека, автоматски секој месец имав од 200 до 300 евра повеќе на сметката, прво си го забранив тоа, а потоа одредив месечен буџет од 35 евра само за да ги заменам искинатите работи, како што се чорапи или долна облека“, вели таа.

Лео вели дека осум месеци без купување на нова гардероба и овозможиле да разбере што навистина сака да носи.
Таа вели дека првиот чекор бил пресуден за нејзиниот успех, кога седнала, пресметала на што ги троши парите и решила да се откаже од три работи, за почеток. Еве што прво престана да купува:

Нова облека. Кога престанав да купувам облека, автоматски секој месец имав од 200 до 300 евра повеќе на сметката, прво си го забранив тоа, а потоа одредив месечен буџет од 35 евра само за да ги заменам искинатите работи, како што се чорапи или долна облека“, вели таа.

Лео вели дека осум месеци без купување на нова гардероба и овозможиле да разбере што навистина сака да носи.
Испорака на храна. Како нова мајка, Камико вели дека немала многу време за готвење, па јадела храна испорачана од ресторанот најмалку пет или шест дена во неделата.

Кога престанала да го прави тоа имала дополнителни 300 евра месечно. Следниот чекор беше внимателно планирање на оброците и намирниците.
„На крајот, со 800 евра месечно потрошени за храна, дојдов до само 400“, вели таа.

Брендирани артикли. Храната беше голема ставка во моето трошење, а потоа го направив најважното. Престанав да купувам познати брендови кога е храната во прашање, и почнав да купувам нивни локални варијанти.

Сфатив дека сето ова време бев „зависна“ од производите“. Купувајќи ја истата храна, но во верзијата што ја нуди локалната бакалница со нејзиниот потпис, заштедив многу пари“, рече таа.

Лавова наведува дека секој што сака да штеди мора прво да направи две работи. Да го најде своето „зошто“ – причина и мотив да престане да фрла пари и да заштеди одредена сума, како и да води дневник на заштеда во писмена форма за да има увид во сите бројки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *