February 26, 2024

Растението Тиландсија природно се наоѓа во тропските шуми. Тоа се епифити, односно самоодржливи растенија кои растат на други растенија, на кората и гранките на дрвјата.

Растението Тиландсија го добило името по шведскиот физичар и ботаничар Елиас Тиландер во 17 век. Популарни се главно поради оригиналните розови цветови и нема потреба да се садат во земја.

Има повеќе од 500 видови, но само некои од нив можат да се садат дома. Еден од најпопуларните е tilandsie blue – има розови и виолетови цветови. Тој е краткотраен вид, цвета околу третата година од одгледувањето, а потоа умира.

Подеднакво популарен е и брадестиот бег, наречен шпански мов. Често можеме да ги видиме во многу модерни ентериери.
Тиландсија е растение кое се препорачува и за почетници. Растенијата не мора да се садат во земја, тие добро ќе се снајдат без тоа. Тие можат да се одгледуваат во специјални стаклени тегли, конуси или на кората на дрво со мов.

Растението треба да се стави на место со многу светлина. Сепак, не сака директна сончева светлина, бидејќи листовите можат да изгорат. Сортите со сребрени листови се дефинитивно поотпорни на сонце.

Најпогодни се прозорските прагови на исток и север. Во лето, Тиландсија сака топлина – по можност 21 ° C – 24 ° C, а во зима претпочита значително пониски температури и постудени места. Зимските температури не треба да паѓаат под 13 ° C-14 ° C.

Да се ​​потсетиме дека Тиландсија добро толерира чад од тутун и друго загадување на воздухот. Ако решиме да го насадиме во земја, вреди да се одлучиме за плодна и хумусна почва, тресетот измешан со мов е подеднакво добар. Потоа треба да изградиме дренажен слој на дното на садот.

Ова ќе го заштити садот од акумулација на вода. Ова растение бара редовно наводнување (на секои 2-3 дена). Најдобро е да користите дождовница или мека, чиста вода без бигор. Исто така, на нашето растение можеме да му даваме водена бања еднаш неделно, а таа се состои од потопување во вода.

Blue Tilandsia се пресадува еднаш во втората година од одгледувањето. По цветањето, почекајте ластарот да вене, а потоа отстранете го. Подоцна ќе можете да го подмладите со одвојување на ластарите.

Ако не сте знаеле, важно е да се напомене дека Tilandsia апсорбира електромагнетно зрачење и се препорачува во простории со електрични апарати.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *