June 16, 2024

Тоа беше исклучително трауматично искуство по кое морав да се лекувам од посттрауматско стресно нарушување. Никогаш не зборувам со никого за моето искуство, бидејќи сè уште го сметам за поразително .

Сè што некогаш слушаме во медиумите се позитивни приказни, поттикнати од организации кои промовираат сурогат мајчинство. Важно е луѓето да слушнат за тоа како злото може да тргне наопаку и за доживотните последици што тоа ги има за жените кои го нудат своето тело за употреба на другите.
БЕВ ШОКИРАНА ОД ПОРЦЕДУРАТА Станав сурогат мајка за некои пријатели. Наивно верував дека бидејќи породувањето помина добро со моите деца, исто толку лесно ќе биде и со сурогат бременост. Мислев дека доволно истражував и разговарав со други сурогат мајки пред да одлучам да го направам тоа.

Сепак, се согласив да продолжам со ова пред да знам доволно за исклучително наметливите и штетни медицински процедури низ кои морав да поминам. Наивно мислев дека едноставно ќе ми ги вградат ембриони во согласност со мојот менструален циклус.

Не знаев дека мојот природен циклус ќе мора хемиски да се прекине , како и количината на штетни и синтетички хормони што требаше да ги примам за да создадам вештачки циклус кој ќе биде во согласност со циклусот на донор на јајце клетки.

Потоа, кога открив колку хормон ќе треба да земам, почувствував дека не можам да се откажам и да ги разочарам моите пријатели . Отидов против здравиот разум на моите внатрешни инстинкти што ме предупредуваа – затоа што не сакав да ги навредувам или вознемирувам моите пријатели.

БЛИЗНАЦИ Ме убедија и да вградам два ембриони за да ги зголемат шансите за успешна имплантација. Сега сфаќам дека не го разбрав сосем зголемениот ризик што носењето и раѓањето близнаци може да го има врз моето здравје.
Гледајќи наназад, гледам дека го подредив сопственото здравје и безбедност за да им дадам приоритет на желбите на наменетите родители. Патем, разбирам дека мојата психолошка состојба додека ги носев овие одлуки укажуваше на тоа дека имам „маченички комплекс“ и дека премногу се жртвував и целосно се ставив во втор план.

Ова се должи на недостаток на самопочит и самоувереност и затоа што верував дека мојата вредност лежи во тоа колку можам да бидам корисна за другите. Имав силна потреба да им служам на другите .

Ова е често случај кај жените, бидејќи социјализацијата на жените значи дека жените и девојките се охрабруваат и обучуваат да се стават на второ место, да им дадат приоритет на другите луѓе и да бидат „љубезни“. Оваа женска социјализација и психологија треба да се испитаат , истражуваат и разгледаат во контекст на алтруистичкото сурогат мајчинство.

НЕОЧЕКУВАНА ЉУБОМОРНОСТ За време на бременоста, доживеав неочекувана љубомора и гнев од мајката, која беше вознемирена што можев толку лесно да забременам. И двајцата родители ме притискаа како и каде ќе се породам. Морав да бидам многу упорна, да разјаснам дека тоа е моето тело и дека физиолошкиот процес на породување најдобро функционира кога мајката се чувствува потполно безбедна и раѓа на начин кој најмногу и одговара. Морав да бидам многу јасна дека одлучувањето зависи исклучиво од мене.
Чувствував дека веруваат дека донекаде „го поседуваат“ мене и мојата матка и дека „заслужиле“ да го менаџираат раѓањето затоа што ги гледале бебињата како „свои“.

РАЃАЊЕТО БЕШЕ ГОЛЕМА ТРАУМА Пораѓањето на крајот се покажа како крајно трауматично и едно бебе беше примено на неонатална интензивна нега (NICU), а јас доживеав руптура од втор степен .
Потоа почна страшен кошмар кој траеше две години со бабици кои побрзо и подобро ме обвинуваа мене и лажно тврдеа дека сум ги спречила да им помогнам при породувањето. Ова наметнување на вина е познато искуство за жените кои минуваат низ трауматско породување во рамките на културата поттикната од Националната здравствена служба (NHS) која ќе стори сé што е во нејзина моќ за да избегне одговорност во тужби за медицински небрежност .
ИСТРАГА Четири одделни истраги беа спроведени од независно регулаторно тело за акушерство кое ја прогласи секоја акушерка виновна за неуспех да интервенира во итен случај и за неуспех да го следи здравјето на фетусот за време на породувањето.

Траумата од самото раѓање беше влошена од траумата на обвинување, а потоа и со повеќекратните истраги во текот на две години кои на крајот ме ослободија. Наместо да продолжам со мојот живот по сурогат мајчинството, бев принудена да ја преживувам мојата траума одново и одново за време на истрагите.
НАЈБОЛКА Е ШТО МЕ ЗАБОРАВИЈА Најболно е што не ме поканија на крштевката на близнаците. Ме користеа за мојата матка, а потоа ме отфрлија кога веќе не им требав . Тоа беше најпонижувачкото и најстрашното искуство. Моето ментално здравје го достигна дното и две години по трауматското раѓање ми беше дијагностицирано посттрауматско стресно растројство (ПТСН) и ми беше даден третман.
Никогаш не зборувам со никого за тоа што се случи , дури ни со блиски роднини, затоа што не сакам повторно да го доживеам тоа што ми се случи. Дури по консултација со Правната комисија почнав да зборувам за ова.

СЕ СЛУЧИЛЕ ЗДРАВСТВЕНИ ПРОБЛЕМИ Завршив со повреди на раѓање, инконтиненција и абдоминална дијастаза кои секојдневно ми прават проблеми. Не знам какви долгорочни здравствени последици ќе имам поради земање на големи количини синтетички хормони или колку е потенцијално зголемен ризикот од рак на дојка бидејќи не го доев бебето.
Сега сум целосно против СЕКОЈА форма на сурогат мајчинство, и комерцијално (што според мене е целосно неморално) и алтруистичко неплатено сурогат мајчинство. Просторот за злоупотреба е преголем.

Жените не треба да се охрабруваат да го загрозат своето емоционално и физичко здравје и безбедност поради „потребата“ на другите луѓе да раѓаат бебиња. Жените се важни . Жените не треба да се охрабруваат да се стават на друго место и да ги ризикуваат своите животи за други луѓе.
Предлагам СИТЕ ФОРМИ на сурогат мајчинство да бидат прогласени за нелегални , како што е направено во други земји. Законот не треба да се менува за да се олесни експлоатацијата на жените, и за оние кои се во ризик од сиромаштија и за оние кои се едноставно добронамерни и слабо информирани како мене.
Исто така, често помислувам на една сиромашна, млада студентка од Источна Европа која мораше да го трпи тоа и доживотните последици од тоа, за да си ги плати студиите. Има многу малку што е „етичко“ за сурогат мајчинството.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *