May 17, 2024

Отец Тадеј Витовнички почина во 2003 година, но неговата трага во развојот на духовноста за народот остана непроценлива.

Веројатно ќе имаме повеќе прилики да зборуваме за отец Тадеј, многумина го споредуваат со патријархот Павле во неговата кроткост и смиреност, а тие што ја имале честа да го познаваат рекле и дека бил видовит, односно дека „видел“ некои работи.

Тадеј имаше многу пораки до народот, на крајот на краиштата, за него се напишани книги, а еве една молитва што ја нарече молитва против негативните мисли:

„Владетелу, Господи, Боже мој, во чии раце е мојата судбина, заштити ме со Твојата милост и не дозволувај да загинам со моите беззаконија, ниту да ја следам волјата на телото што копнее против духот. јас сум твоето створение; не презирај го делото на твоите раце, не се одвраќај од мене; сожалувајме,а не ме понижувај.

Слаб сум, не презирај ме, Господи, зашто се засолнив во Тебе, заштитникот мојот Бог: исцели ми ја душата, зашто згрешив пред Тебе, спаси ме за Твојата милост, зашто оттогаш сум ти лојален. Нека се засрамат оние кои сакаат да ме оттурнат од Тебе со нечисти дела, грди мисли, бескорисни спомени; отстрани ја од мене секоја нечистотија, секое зло, зашто Ти си единствениот бесмртен, неспоредливо моќен во сè и на сите им даваш сила да се борат против ѓаволот и неговите војски.

Зашто Тебе Ти припаѓа сета слава, чест и поклонение, на Отецот и на Синот и на Светиот Дух, сега и секогаш и за векови Амин.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *