June 16, 2024

Има денови кога сфаќате дека се ви е преку глава. Очигледно, сè е во ред, но едноставно имате чувство дека повеќе не можете – луѓе, звуци, обврски, работа… Сè ве нервира, сè ви пречи, а она што го сакавте и уживавте сега е одбивно.

Изгорени сте, сè ве стигна, особено ако припаѓате на типот на луѓе кои многу туркаат под тепих, додавајќи се повеќе обврски кон себе.

Сепак, постојат некои знаци кои јасно укажуваат дека е време за пауза, за себе, за поправка и за нов почеток.
И тоа е сосема во ред. Читајќи ги сигналите што ви ги испраќаат и умот и телото, си давате шанса да бидете подобри и подобри.

Ништо повеќе не звучи интересно. Без разлика дали зборуваме за работа или за хоби, веројатно некогаш сте се нашле во ситуација да ви е досадно и да одолговлекувате со проекти кои инаку би ги очекувале.
„Едноставно не можам да се натерам да работам“, е најчестата реченица што ја изговараме.
Тоа е знак дека треба да се оддалечите од се, да се посветите и да пронајдете нова инспирација.

За да бидете креативни и полни со енергија, понекогаш е потребно да се „храните“ духовно, односно да направите нешто друго што го преферирате во тој момент, без разлика дали тоа значи читање книга, шетање или нешто сосема друго.

Глад иако скоро сте јаделе. Ако спаѓате во емотивни прејадувачи, тоа може да биде знак дека треба да забавите и да ги контролирате емоциите на поинаков начин. Дозволете си да застанете и да се запрашате дали сте навистина гладни или сакате да јадете затоа што се чувствувате вознемирени.

Понекогаш ќе ви помогне топла бања или патување во природа, прошетка или разговор со драга личност, доколку воопшто сакате да разговарате.
Премали работи се премногу тешки Повеќето луѓе прават повеќе работи во исто време. Сепак, тоа може да доведе до фактот дека малите работи можат да ве исфрлат од рамнотежа и дека поради бениген проблем за малку ќе доживеете нервен слом.

Според експертите, најважно е да се запрашате дали навистина е крај на светот и како всушност може да се реши ситуацијата, со што помалку стрес и паника.

Побарајте помош во извршувањето на вашите должности. Не треба да правите сè веднаш – сега или никогаш.
Се истурате врз оние што ги сакате Често постои мислење дека оние што најмногу ги сакаме повеќе ги трошиме од луѓето кои немаат ништо во нашите животи.
Добри сме, внимателни и имаме повеќе трпение со странците, но затоа не поднесуваме многу работи на семејството и пријателите.

Ако сте фрустрирани од секојдневните ситуации кои предизвикуваат „пукање“ кон саканите, можеби е време да земете длабок здив и да поставите приоритети.

Сакате да се скриете во бањата, плакарот или каде не можат да те најдат
Оние кои го гледале „Сеkсоt и градот“ можеби се сеќаваат на ситуацијата кога Шарлот, откако доживеала нервен слом, сакајќи да биде совршена мајка, сопруга и домаќинка, се обидела да се скрие во оставата, за да не ја види, да заплаче.

Ова е моментот што не се случува само во филмовите, кога треба да се извлечеме барем на 15 минути. Тишината, изолацијата од се и секого, понекогаш е пресудна за менталното здравје. Во такви моменти всушност успеваме да се вратиме на „фабричките поставки“, односно да го видиме моментот кој беше пресуден и нè доведе до ситуација во која едноставно веќе не можеме да продолжиме.

Затоа е клучно да го слушаме телото и пораките што ни ги испраќа умот. Знаците се секогаш таму. И не е срамота да се побара помош.

Не сме семоќни и не може се да зависи од нас. Важно е да се одморите и реално да ги гледате работите, да ги наполните батериите и да правите работи за себе, а не само за другите. Тоа не не прави ниту себични ниту егоисти. Тоа нè прави суштества од крв и месо.

Секогаш е подобра опција, доколку мислите дека не можете сами да се справите со проблемите, обратете се кај експерти.

Длабоко вдишете и чекор по чекор тргнете по патот кон сопственото исцелување.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *