February 23, 2024

Болката од секаков вид зборува за чувство на вина. Вината секогаш бара казна, а казната е болна. Хроничната болка е хронично чувство на вина толку длабоко вкоренето што човек не е ни свесен за тоа.
Идејата или теоријата дека секој за себе си „создава“ болести веќе не е екстремна алтернатива на која западните лекари замижуваат со неверување. „Како размислуваш, колку се плашиш, колку веруваш или не веруваш, колку си подготвен да се бориш или да се предадеш, што сакаш да заборавиш и од што да се заштитиш“ – сето ова е некаде „напишано“ во умот и телото.
Ваквото објаснување на болестите и нарушувањата може да ви помогне подобро да го разберете вашето тело, вашите мисли и нивната поврзаност. Се разбира, секој човек е индивидуа за себе и не може се да се генерализира, но ова е навистина интересна гледна точка…

Главоболки – се појавуваат кога се казнувате. Мигрените се оние кои сакаат да бидат совршени и да создаваат притисок под кој живеат. Има и многу потиснат гнев.
Синуси – доколку ви прават проблем, во животот може да ве иритира некој многу близок. Можеби имате чувство дека тој се свртил кон вас.
Очи – Проблемите со очите укажуваат на тоа дека има нешто што не сакате да го видите за себе, за вашето минато или за иднината. Негирањето и желбата да не се „гледа“ што се случува предизвикува проблеми со сетилото за вид.

Слух – ваквите проблеми велат дека има нешто што не сакате да го слушнете. Болката во увото кажува дека има лутина во вас поради нешто што сте слушнале. (Дали сте забележале дека понекогаш партнерот на личност која многу зборува има проблеми со слухот?)
Коса – косата е сила. Кога сте напнати и исплашени, создавате „челични окови“ кои започнуваат во мускулите на рамената и се шират кон врвот на главата, а понекогаш и до пределот околу очите. Косата расте на тој врв и ако има напнатост која трае подолго, скалпот се намалува, косата не може да дише и затоа умира и опаѓа. Се појавува ќелавост.
Глава – Кога нешто не е во ред со вашата глава, тоа значи дека чувствувате дека нешто не е во ред со вас. Му ја покажуваш главата на светот и тие те препознаваат по тоа.

Врат и грло – вратот ја претставува вашата способност да бидете флексибилни во размислувањето, перцепцијата и другата страна – значи гледање на туѓите гледишта. Кога имате проблеми со вратот, тоа значи дека сте биле тврдоглави во оценувањето на вашата ситуација, убедени дека вашата позиција е единствената вистинска. Грлото ја претставува способноста да кажете што мислите, да прашате што сакате. Кога ве боли грлото, тоа најмногу значи дека мислите дека немате право на таков став. Вие не се залагате за себе и го потиснувате вашиот гнев. Ларингитис значи дека сте толку лути што не можете ни да зборувате. Грлото е и креативен проток низ телото. Доколку вашата креативност е задушена, можно е да имате проблеми со грлото. Исто така, ако се обидувате да се промените или сте среде промена, ќе забележите промена во вашето грло.
Раце – ја претставуваат способноста да се прифатат сите животни искуства. Горниот дел е поврзан со способностите, а долниот со вештините. Ги чувате старите емоции во зглобовите, а лактите претставуваат флексибилност во менувањето на насоката во животот. Секој прст има свое значење. Ако го пресечете показалецот, гневот и стравот се поврзани со вашето его во моменталната ситуација. Палецот претставува загриженост, средниот прст секс и лутина, безимениот прст заедништво и тага, а малиот прст има врска со семејството и преправањето.

Грб – Доколку имате проблеми со грбот, тоа може да значи дека чувствувате дека околината не ве поддржува доволно. Горниот дел на грбот е поврзан со чувството на недостаток на емоционална поддршка (маж, жена, шеф,…). Средниот дел е поврзан со чувството на вина – се плашите да погледнете што е зад вас. Стравувањата дека нема да имате пари и дека ќе живеете во сиромаштија се изразени со болки во долниот дел на грбот.
Белите дробови – ја претставуваат способноста за давање и земање во животот. Ако имате проблеми со белите дробови, може да се плашите да го земете она што ви треба или да чувствувате дека немате право да го живеете животот што го сакате.
Градите – се мајчиниот принцип. Ако имате проблеми со градите, тоа обично значи дека сте претерале со мајчински, заштитнички или посесивен однос кон некоја личност, место, работа или искуство.
Срцето – претставува љубов, а крвта е радост. Срцето пумпа радост низ телото. Кога се лишувате од радост и љубов во животот, вашето срце се намалува, се намалува и станува „ладно“. Резултатот е побавен проток на крв и го отвора патот до анемија, ангина пекторис или срцев удар. Луѓето кои преживеале срцев удар често никогаш навистина не уживале во животот.

Стомак – ги вари сите ваши нови идеи и искуства. Ве боли стомакот – што или кого не можете да сварите? Или, какви нови искуства не можете да ги апсорбирате? Вие сте исплашени.
Нозе – ве носат низ животот. Проблемите со нозете често укажуваат на тоа дека постои страв од движење, од движење напред или двоумење да се движите во одредена насока. Кога не сакате да направите нешто, ќе почувствувате проблеми со стапалата.
Колена – се флексибилност. Како грбот. Тие изразуваат и способност за прилагодување, гордост, его, тврдоглавост. Кога ве болат колената, се прашувате каде сте толку тешки, непопустливи и одбивате да се прилагодите.
Стапала – се поврзани со разбирање на себе си и животот околу вас, минатото, сегашноста и иднината.

Кожа – ја претставува вашата индивидуалност. Кога имате проблеми со кожата, се чувствувате на некој начин загрозени, дека другите владеат со вас.
Премногу тежина – е потреба за заштита. Дебелите луѓе бараат заштита за да не бидат повредени, омаловажувани, критикувани, измамени. Имаат страв од животот.
Болка – од секаков вид зборува за вина. Вината секогаш бара казна, а казната е болна. Хроничната болка е хронично чувство на вина толку длабоко вкоренето што човек не е ни свесен за тоа.
Извор/aura.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *