July 21, 2024

Според Паисиј, Ангелот се оддалечува од нас ако правиме лоши дела, но никогаш не нè остава.

Еден од најпознатите светогорски старешини, монах на Константинополската православна црква, Паисиј Светогорец , во својата книга „Зборови“ во поглавјето „ Ангел чувар “ детално објаснил дека секое крстено лице од својот невидлив ангел, кој постојано е во близина.

Ова суштество со повисока свест, кое се состои од најдобрата материја, е обезтелесно. Според Пасиј, Ангелот се оддалечува од нас ако правиме лоши дела, но никогаш не нè напушта, никогаш не нè остава.
„ Тој тажно стои на страна и гледа во нас… “

Многу луѓе можат интуитивно да се чувствуваат кога некој во близина е вознемирен, разочаран.
Спротивно на тоа, кога правиме добри дела, се чувствуваме како некој во близина да ни се насмевнува и ни аплаудира.

Дали го забележавте ова? Паисиј Светогорац вели и дека човек кој станал како неговиот Ангел чувар, кој почнува да прави добри дела, шири љубов околу себе, всушност создава рај околу себе. Тоа е, рајот може да се создаде веќе во овој живот.

Оној кој постојано го исполнува својот животен простор со гнев или агресија, со рацете создава пекол околу себе и за себе. Тие се неподносливи за живеење.

„Повеќето луѓе не само што не го чувствуваат присуството на Ангели во близина, туку не ни знаат за неговото постоење“, вели Паисиј.

Но, само сознанието дека покрај вас има вишо суштество, кое секогаш ќе помага и простува, ви овозможува да го почувствувате неговото присуство.

Ангелите прават многу чуда, помагајќи му на човекот во земниот живот. Тие нè спасуваат од катастрофи, непријатни ситуации, лоши луѓе …

“Личноста која го чувствува присуството на Ангелот чувар станува мирна, самоуверена, разумна, внимателна, но истовремено и слободна. Духовната сила и слободата се чувствуваат во неговите движења”.
Паисиј рече дека ангелите чувствуваат емоции и можат да страдаат бидејќи личноста до нив се однесува несоодветно.

Ако човечката душа го направи она што го сака Ангелот, тогаш по смртта ќе се врати кај Бога, заедно со чувството на достигнување и целосно проживеан живот.
„Но, знаеш ли зошто Ангелот страда за човекот со години? Затоа што, кога ќе се врати кај Бога со празни раце, мора да се бори за душата на тој човек за да не заврши во подземјето.

Паисиј рече дека еднаш се нашол во безизлезна ситуација, кога ниту молитвите не му помогнале. И тогаш го виде Ангел зад десното рамо.

Изгледаше како дванаесетгодишно момче. Лицето му блескаше од светлина. Само од неговото присуство исчезнаа сите грижи и болки. Ова „присуство на ангели“, неговата енергија, Паисиј го нарече Божја благодат.

Можете да комуницирате со Ангелот чувар со зборови, но најдобро е со дела. Правиш нешто добро – твојот Ангел се гордее со тебе. Колку повеќе љубов и радост зрачите во светот, толку подобро ќе се чувствува вашиот Ангел.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *