July 18, 2024

Илузијата е предизвикана од феноменот наречен Reverse Phi Illusion, каде што движењето на светлината, како и со линиите кои се менуваат од црно во бело, го мами умот да мисли дека нешто е движење кога не е.

Оваа интересна оптичка илузија покажува две 3Д коцки кои се движат околу сликата, но тие всушност остануваат неподвижни. На Твитер ја сподели Стив Стјуарт Вилијамс, а анимацијата прикажува две коцки една до друга на сина позадина.

Линиите на коцката се менуваат помеѓу црно и бело, додека курсорот во центарот на коцката покажува различни насоки, правејќи да изгледа како коцките да се движат нагоре и надолу, се вртат и растат во големина, како што објави Дејли Мејл.

Илузијата е предизвикана од феноменот наречен Reverse Phi Illusion, каде што движењето на светлината, како и кај линиите што се менуваат од црно во бело, го мами умот да мисли дека нешто е движење кога не е.

Истражувачите од Универзитетот Стенфорд објаснија како функционира овој феномен во 2011 година. „Ако светла точка се појави на едно место, а потоа повторно се појави во положба поместена надесно, ние имаме тенденција да видиме еден објект како се движи од лево кон десно. Тоа е основниот ефект и оној што во основа се навидум течните движења што ги гледаме во филмовите и анимациите“, објаснуваат тие.

„Ако втората точка што ја гледаме е спротивна на првата – со тоа што темната точка станува светлина – гледаме движење подалеку од втората точка, а не кон неа“, додаваат тие, поедноставувајќи дека кога работите се движат од светлина во темнина, човечкиот мозок го доживува како движење.

Сепак, тајната на оваа илузија не лежи во покажувачите во коцката, туку во бојата што се користи за истакнување на коцката – црно-бела. Рабовите на коцката трепкаат на одреден начин за да го натерате вашиот мозок да помисли дека има длабочина. Длабочината што мислите дека ја гледате прави да изгледа како да се движи.

https://twitter.com/i/status/1474671061597831176

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *