April 16, 2024

Многу е важно редовно да го проверувате крвниот притисок и да земате соодветна терапија доколку е потребно.
Симптоми на низок крвен притисок се главно вртоглавица, слабост, замор, додека високиот крвен притисок може да доведе до посериозни здравствени проблеми.

Флуктуациите на крвниот притисок можат да бидат фатални, а кардиологот Марија Беневскаја откри кои работи се важни кога е во прашање крвниот притисок.

Прво да разјасниме што е крвен притисок. Тоа е притисокот што крвта го врши врз ѕидовите на крвните садови. Овие вредности се еден од показателите за виталните функции на телото – вели таа.

Таа потоа додала дека при мерењето на крвниот притисок се одредуваат два вида и при секое отчукување на срцето притисокот варира помеѓу горниот и долниот. И двата параметри се подеднакво важни, еден параметар не може да се набљудува посебно, но секој има свое значење.

Секој од овие параметри има свое значење, и двата се важни. Ако горната е покачена, зборуваме за систолна хипертензија, а исто така, ако долната е покачена, тоа е повторно хипертензија, само дијастолна. Секоја од овие состојби е опасна и бара различен пристап кон лекувањето – додаде таа.

Што е нормална граница, а која е критична? Нормалниот крвен притисок на здрава личност (систолен/дијастолен) е 120 со 80. Меѓутоа, овој притисок може да варира во текот на денот, и зависи од возраста на личноста, постоечките болести, но и состојби како што е бременоста.

Разликата меѓу систолниот и дијастолниот крвен притисок се нарекува пулсен притисок и обично е 30-50 – нагласи Беневскаја. Сите вредности што не се вклопуваат во овие граници може да укажуваат на присуство на болест, што е причина за посета на лекар. Иако ова може да биде минлива состојба, во секој случај подобро е да се консултирате со лекар – вели Беневскаја.

Што ако разликата е под 30? Ако има мала разлика помеѓу горниот и долниот притисок, тоа може да укаже на следните услови:

  • Присуство на атеросклероза на аортата (таложење на холестерол во најголемиот сад)
  •  Оштетување на садовите на бубрезите
  •  Аортна аневризма (патолошка експанзија на посебен дел од аортата со можност за руптура или раслојување на ѕидовите поради прекумерно оптоварување)
  •  Анемија (намалено ниво на хемоглобин во крвта) и многу други состојби.

Горниот притисок е познат и како срцев притисок, а понискиот како бубрежен.

Поголемиот број што се добива при мерењето е систолниот крвен притисок, го покажува притисокот во садовите додека срцето се стеснува и ја турка крвта во артериите, што зависи од јачината на контракциите на срцето, отпорноста на ѕидовите на крвните садови и пулсот по единица време. Затоа, можеме да кажеме дека овој индикатор ја одразува работата на срцето, иако, се разбира, во овој процес се вклучени и други фактори – вели таа.

Не треба да заборавиме дека помалиот притисок ја покажува и работата на бубрезите. Помал број, дијастолен крвен притисок, го покажува притисокот во артериите кога срцевиот мускул се релаксира.

Ова е минималниот притисок во артериите и го одразува отпорот на периферните садови. Бидејќи васкуларниот тон е регулиран со хемикалии и автономниот нервен систем, понискиот крвен притисок значи колку добро се изведува неврохуморалната регулација. За возврат, неврохуморалните реакции се јавуваат главно во бубрезите, така што постои мислење дека понискиот притисок е бубрежен – заклучи Беневскаја.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *