June 21, 2024

Либ Тимс, електрохемиски инженер, се впуштил во интересен потфат што го навело да развие иновативен метод за проценка на интелигенција без тест за интелигенција. Резултатот – ранг листа на најпаметните луѓе во историјата на човештвото .

Од чиста љубопитност, Тимс прво составил листа на луѓе кои постигнале над 200 поени на тестот за интелигенција . Потоа, врз основа на нивните афинитети, способности и достигнувања, оцени кој од нив е достоен за титулата гениј.

Сепак, списокот не би бил целосен доколку не се најдат историски личности кои го задолжиле човештвото. Бидејќи тестовите за интелигенција не постоеле во текот на нивниот живот, Тимс бил принуден да развие посебен метод за проценка на нивната интелигенција.

Треба да се има на ум дека тестовите за интелигенција се прилично неточни и дека методот на Тимс сè уште не е тестиран и научно препознаен, па затоа оваа листа не треба да се зема здраво за готово .
Сепак, мислиме дека неговите напори заслужуваат внимание. Погледнете колку IQ според Тимс имаат поединечни историски личности.

Марија Кири , попозната како Мадам Кири, ја доби Нобеловата награда за хемија во 1911 година за нејзиниот придонес во науката. Крунисана со две Нобелови награди, таа останува најпознатата жена научник на сите времиња.

Според истражувањето на Тимс, нејзиниот коефициент на интелигенција бил помеѓу 180 и 200.
Мадам Кири почина како резултат на прекумерно зрачење во 1934 година.

Шекспир за време на неговиот живот бил почитуван поет и театарски писател, но неговата репутација не ги достигнала денешните размери пред 19 век.

Романтичарите особено ја истакнале генијалноста на Шекспир , а Викторијанците го славеле речиси како идол. Од 20 век, делата на Шекспир постојано се прикажуваат во различни културни и политички контексти ширум светот.
Според Тимс, неговиот коефициент на интелигенција бил околу 210 .

Исак Њутн бил англиски физичар, математичар, астроном, алхемичар и филозоф на природата, кој денес за повеќето луѓе е една од најголемите личности во историјата на науката.

Францускиот математичар Жозеф Луј Лагранж често изјавил дека е Њутн бил најголемиот гениј што некогаш живеел , додавајќи дека тој е и „најсреќниот, бидејќи системот на светот не може да се открие и воспостави повеќе од еднаш“.
Тимс проценува дека неговиот коефициент на интелигенција бил помеѓу 190 и 200 .

Леонардо да Винчи бил италијански ренесансен архитект, пронаоѓач, инженер, скулптор и сликар. Тој беше опишан како идеал на „ренесансниот човек“ и како универзален гениј.

Тој е познат по неговите ремек-дела, како „Тајната вечера“ и „Мона Лиза“ , а неговите пронајдоци денес се користат во модерната технологија, иако во негово време не биле применети.
Според истражувањето на Тимс, неговиот коефициент на интелигенција бил помеѓу 180 и 220.

Никола Тесла беше еден од најпознатите српски и светски пронаоѓачи и научници од областа на физиката, електротехниката и радиотехниката.

Првиот е Србин кој беше номиниран за Нобеловата награда во 1937 година и тој ја одбил. Тој е единствениот Србин по кој е именувана меѓународна единица мерка, единица мерка за густина на магнетниот тек, Тесла .
Тој почина на 87-годишна возраст, сиромашен и заборавен. Тимс процени дека коефициентот на интелигенција на српскиот гениј може да биде во опсег од 160 до максимум 310 .

Алберт Ајнштајн беше теоретски физичар, еден од најголемите умови и најважните фигури во историјата на светот.
Ајнштајн формулирал посебна и општа теорија на релативноста со која ја револуционизирал модерната физика.

Иако е најпозна по својата теорија на релативност, Нобеловата награда за физика му беше доделена во 1921 година за објаснување на фотоелектричниот ефект, како и за придонес во развојот на теоретската физика.
Во народот името „Ајнштајн“ е синоним за човек со висока интелигенција или гениј.Тимс проценува дека коефициентот на интелигенција на Ајнштајн бил помеѓу 205 и 225 .

Никола Коперник бил полски астроном, математичар, правник, лекар и економист, првиот научник кој формулирал хелиоцентричен модел на вселенски тела.

Од 1496 до 1504 година студирал црковно право, астрономија и медицина во Италија. Потоа, до 1512 година бил лекар и повереник на својот вујко, епископот Вармија, потоа до крајот на животот бил свештеник во Фрауенбург, денешен Фромборк, каде што организирал опсерваторија на кулата на тврдината.

Врз основа на овие набљудувања и резултатите до кои дошол, тој го напишал делото „За циркулацијата на небесните тела“ во 6 книги, објавено во Нирнберг во 1543 година, непосредно пред неговата смрт. Ова дело претставуваше пресвртница во астрономијата и ги поттикна капиталните откритија на Кеплер и Њутн. Неговиот коефициент на интелигенција, според Тимс, бил помеѓу 160 и 200 .

Јохан Волфганг Гете беше германски писател, политичар, поет, научник и филозоф и 10 години претседател на Вајмарската област.

Гете беше една од најважните фигури во германската литература и европскиот неокласицизам и романтизам кон крајот на 18 и почетокот на 19 век.

Автор на „ Фауст“ и „Теорија на боја“. “ го прошири своето влијание низ Европа, а во текот на следниот век неговите дела беа инспирација за многу музички и драмски дела.

Интересно, според Тимс, Гете ја носи титулата најинтелигентен човек во пишаната историја. Неговиот коефициент на интелигенција беше помеѓу 210 и 225 .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *