May 17, 2024

Најважно е сега да се грижите за вашето здравје, да се храните здраво, да го зајакнете имунитетот и да спречите повторно ширење на вирусот со вакцинација.

Јодот е неопходен за работата на тироидната жлезда, која го регулира метаболизмот, од чие правилно функционирање зависи целиот човечки имунолошки систем.

Одамна е познато дека јодот е неопходен за правилно функционирање на нашето тело, но она што не секој го знае е дека јодот е минерал кој убива бактерии, вируси и габи.

Д-р Гери Ворен, главен истражувач на престижната американска компанија SAIC, во својот труд „Внесување на јод за намалување на преносот на Ковид-19 и смртноста од Ковид-19“ објавен во публикацијата „Research Gate“, истакна дека дневниот внес на максимални препорачани количини на јод доведува до апоптоза.клеточна смрт на клетките инфицирани со вирус, спречувајќи нејзино понатамошно ширење.

На овој начин можеме да се заштитиме едноставно со зголемување на дневниот внес на јод до 30 mcg/kg во согласност со препораките на Светската здравствена организација – СЗО.

Најважно е сега да се грижите за вашето здравје, да се храните здраво, да го зајакнете имунитетот и да спречите повторно ширење на вирусот со вакцинација.

Исто така, ако не успевате да се справите со вишокот килограми, ако наутро често се исцрпувате, а во текот на денот сте нервозни без причина, ако имате проблеми со меморијата и концентрацијата, вашиот тен ја изгубил свежината и косата ти е сува и опаѓа, веројатно имаш недостаток на јод.

Ендокринолозите сугерираат дека ниското ниво на јод може да го забави метаболизмот. Храната потоа се складира како маснотии, што доведува до дебелеење.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *