May 23, 2024

Кардиоваскуларните болести се водечка причина за смрт во светот, а овие намирници се најлоши за срцето

На секои 43 секунди некој добива срцев удар. Тоа се случува кога протокот на крв, кој носи кислород до срцевиот мускул, е сериозно намален или целосно прекинат.

Артериите кои го снабдуваат срцето со крв можат полека да се стеснуваат поради насобраните масти и затоа исхраната е пресудна.

Овошјето е добро за целокупниот имунитет бидејќи е богато со витамини и растителни влакна. Сепак, некои видови овошје минуваат низ процеси кои ги лишуваат од значителни придобивки. Важно е да се напомене дека сувото овошје е исклучително хранливо.

Едно парче сушено овошје содржи приближно исто количество хранливи материи како свежото овошје, но задебелено во многу помала форма. Истражувањата покажуваат дека консумирањето суво грозје може да го намали крвниот притисок, да ја подобри контролата на шеќерот во крвта, да го намали холестеролот и да обезбеди чувство на ситост.

Британските лекари предупредуваат дека сувото овошје треба да се јаде со главниот оброк, а не како ужина. Сепак, содржи и многу шеќер и калории, а може да предизвика проблеми кога се внесува во прекумерни количини.

За да биде некое суво овошје уште послатко и попривлечно, често се мачка со шеќер или сируп пред да се исуши. Сувото овошје со додаден шеќер се нарекува и захаросано овошје, а сите видови овошја можат да бидат зашеќерени. На пример, често нè доведуваат во заблуда дека јаболката се здрави, а кога ги шеќеруваме, иако е докажано дека додадениот шеќер има штетно влијание врз здравјето, го зголемува ризикот од дебелина, срцеви заболувања, па дури и раk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *