April 12, 2024

Складирањето храна носи многу прашања и грижи, особено кога станува збор за месните производи. Секој вид месо има свој рок на траење во фрижидер и замрзнувач, еве кој

Сурови меса Суровото месо во фрижидер трае само ден или два (на температура од 5 степени Целзиусови или поладно), но до една година во замрзнувач (на температура од -18 степени или поладнао). Сварената месо може да стои во фрижидер неколку дена, а може да се замрзне и јаде за два до шест месеци.

Црвено месо и свинско месо Црвеното месо и свинското може да стојат во фрижидер до пет дена, а може да се замрзнат во период од четири до 12 месеци. Преостанатото варено месо ќе трае три до четири дена во фрижидер и два до шест месеци ако е замрзнато.

Мелено месо Меленото месо, како говедско, телешко или свинско месо, може да се чува во фрижидер еден до два дена и може да се замрзне три до четири месеци.

Сланина и колбаси Сланината што останува во фрижидер треба да се јаде во рок од една недела, а колбасот да се јаде во рок од два дена. И двете може да се замрзнат еден месец, а некои колбаси може да останат во замрзнувач и до два месеци.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *