June 19, 2024

Најпознатиот волшебник од овие простори, баба Ванѓа знаеше сè, дури и како ќе почини и кој ќе ги наследи нејзините моќи. Ванѓа, како и повеќето луѓе, не мислеше дека смртта заминува засекогаш: „ Не плашете се“, ги советуваше своите гости.

Сакаше се да укаже на она во што верува и што е само за неа возможно. Смrтта е само премин од оваа во друга димензија. Никогаш не била сама во собата.

„Духовите се проѕирни и безбојни , како вода во чаша. Но тие светат, зрачат светлина. Тие се однесуваат како нас луѓето. Тие седат, одат, се смеат, плачат… Заспивам, ме будат и ми велат: „Стани горе!“ „И ​​така на сите им велам: Нема страв, светот нема да умре!

Бугарската гатачка како да гледа филм, ја прераскажуваше историјата стара илјадници години, а беше и гласник на далечната иднина. Сите сакаа да знаат како таа ја гледа.

“Дали се сеќавате на детали по трансот? ” „Не, не се сеќавам речиси на ништо. По трансот, јас сум многу исцрпена и уморен речиси цел ден“. „Дали луѓето ве лажат? „Тоа е многу ретко. Повеќето не се осмелуваат да ме лажат“.

„Дали земаш лекови? Не, пред многу години мојот лекар ми препорача апчиња поради притисокот. Сепак, престанав да ги земам бидејќи лошо реагирав на нив, устата многу лошо почна да ми се суши, не можев нормално да го движам јазикот, бев поспана и кога пиев вода, не ми беше вкус на вода“ .

„Како се опуштате? “Во тишина. Се заклучувам во соба и не сакам да видам никого. Лежам на грб во тишина. Тоа е единствениот начин навистина да се опуштите”.

И денес се водат жестоки дебати за тоа дали сликите и предвидувањата што ги видела се навистина нејзини или се работи за нешто друго, мистично и енигматично. Таква беше моќта, широчината, длабочината и прецизноста на нејзините визии.

Некои експерти сè уште работат на дешифрирање на нејзините зборови. Останува многу некажано, необјаснето, енигматично – како заклучена порака. Веројатно ќе се дешифрира, веруваат многумина, во годините што доаѓаат.

Вангелија , како што пишува во некои руски весници, била „фантастична реалност и во исто време најзагадочна вистина“.

Посетителите секојдневно и раскажуваа за нивните трагедии, болести, болки, како и за нејзината вера во неограничени сили и надеж за духовно и физичко исцелување. Ја посетија најголемите моќници на светот, но и сиромашните од нејзиното село. Таа е заслужна за предвидувањето на судбините на Хитлер, Путин, Горбачов, Сталин, Лејди Ди, Џеки Кенеди, како и најголемите светски трагедии.

Ја видела и нејзината смrт. „Нејзината состојба е многу влошена“, изјавија тие на полноќ на 10 август 1996 година.
Докторите собрани во куќата на Ванѓа загрижено се погледнаа. Никој не почувствува трошка надеж дека ќе закрепне. И таа знаеше – ја виде својата смрт години порано.

Иако со години успешно им помагала на луѓето со алтернативни методи, таа не сакала да си помага со билки. Не многу порано, кога првпат дознала дека има опасна болест, не се согласила на лекарска помош. На современи лекови, прегледи … на ништо. Таа одлука ја задржа до самиот крај. Меѓутоа, во последните месеци таа се согласи да оди во болница во Софија.

Се собраа најголемите експерти и заклучија дека и е потребна операција. Бугарската пророчица категорично одбила.
„Ќе живеам додека ми е предодредено да живеам на овој свет“, секогаш истакнуваше таа. Знаеше дека тоа е нејзината минатата ноќ.

Понатамошниот братучед на Ванѓа, кој до последен момент беше во близина на нејзиниот кревет, сведочеше дека пророчицата во тој момент побарала чаша вода, корка леб и дека темелно ја капеле! Дури тогаш таа зборуваше:

„Па, сега е во ред! Околу девет часот, рече младата братучетка, рече Ванѓа, најмногу за да ги смири роднините дека „дошле духови по неа“. Стрелките за малку ќе покажаа 10 часот, Ванѓа навистина се онесвести. Експертите веднаш сакале да го проучат нејзиниот мозок, но медицинската сестра тоа го забранила.

Непосредно пред смртта, Ванѓа одреди наследничка – десетгодишно девојче од Франција кое ќе биде сосема необично. Сепак, на почетокот на 2011 година, во еден руски весник беше објавена бомбастична вест:

„Ванга се враќа! Една видовита девојка, онаа што би можела да биде наследничка на Ванѓа, живее во еден француски град. Чудо од дете, седумгодишна наследничка. Пред две години родителите не можеа да поверуваат дека девојчето може да ја предвиди иднината. Но, секој пат кога нејзините пророштва се исполнија.

Семејството го криеше овој факт од страв дека ќе ги сметаат за чудовиште и дека овој талент ќе биде злоупотребен. Таа им објаснила на родителите дека ноќе ја посетувале сенките на мртвите кои и кажале што ќе се случи. Иако не слушнала ништо за феноменот Вангa, девојката опишала бугарска гатачка која всушност била еден од нејзините ноќни „гости“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *