May 17, 2024

Ширата претставува благо вино, неферментиран сок од изгмечено грозје. Поопшто ширата е свеж овошен сок (вообичаено гроздов сок) добиен со гмечење, цедење и пресување на овошјето. Остатокот (цврстиот дел) што ги содржи семките, кожата и дршките на овошјето се вика комина. Правењето шира е првиот чекор во производството на вино.

Терапевтските својства на грозјето се многу разновидни и имаат висока ефикасност во лекувањето на многу болести. Грозјето е лесно асимилирано, одлични енергетски производи, корисни за мускулниот и нервниот систем.

Тие се многу добри реминерализатори, антитоксини, стимуланси и деконгестиви за црниот дроб. Тие се исто така диуретици, лаксативи и средства за ладење.

Ние сме на работ на есен и мислам дека не грешиме кога велиме дека во овој период најголемо внимание се посветува на лозјата, чии плодови, односно грозје, се очекува да излезат на пазарот, да се консумираат и свежи и под форма на производи што произлегуваат од одредена преработка (шира, вино).

Грозјето се бере во зрелост, во август – октомври, во сончево време, без дожд и без силен ветер. Постојат голем број на сорти и сорти, некои наменети за потрошувачка на трпеза и други за производство на вино.

Енергетска вредност тоа е доста високо (720 980 калории на 1 кг грозје). Ова е еквивалентно на енергетската вредност на следната храна: 300 гр леб, 500700 гр говедско месо, 1,2 литри млеко, 1,2 кг компири, 2 кг јаболка и 3,5 кг домати.

Грозјето има многу висока ефикасност во лекување на многу болести, како што се анемија, деминерализација, рахитис, астенија и прекумерна работа.

Исто така, има придобивки во дигестивните нарушувања: гастритис, метеж на црниот дроб и слезината, хроничен запек, камења во жолчката, зголемена секреција, ентеритис, дизентерија, труење со жива или олово, хемороиди.

Тие исто така имаат силни ефекти кај болести како што се ревматизам, артритис, гихт, голема кашлица, астма, треска, иритација на респираторниот тракт, пулмонална туберкулоза, хипертензија, корорнарна атеросклероза, нефритис, камења во бубрезите, азотемија, бубрежен едем, елиминација на у дебелина, дерматози, акни и подмладување на кожата.Во исто
време, грозјето ја подобрува острината на видот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *