May 16, 2024

Многу луѓе имаат различни теории за тоа што се случува со душата ако некој почини на празник, но еве ја вистината.

Според христијанското верување и црковното учење, смртта е премин од земен привремен живот во небесен вечен живот. Во некои делови, смртта и погребот се поврзани со бројни обичаи и верувања, кои понекогаш се во спротивност со учењето на црквата.

Сигурно барем еднаш сте ја слушнале приказната дека смртта на голем христијански празник е знак дека „Господ го спасил“ или дека „го земал во денот кога веднаш му биле отворени рајските порти“

Ова верување е широко распространето во многу делови на Балканот, а оваа тема ретко се занимавала од религиозно лице.

Свештеникот Арсеније, на прашањето дали смртта на христијански празник, особено за Божиќ или Велигден, е знак дека покојникот добил безбедно место во царството небесно, одговори со забелешката: „Знаете што велат. во нашиот народ – спаси ме, Боже, од ненадејна смрт“.

„Не знам од каде е идејата дека душите на оние кои се погребани на празници или меѓу Божиќ и Велигден имаат различен статус од оние кои одат кај Господ од Велигден до Божиќ. Нема разлика во Ден кога некој почива, разликата е само дали некој е подготвен за смрт или не.

Треба да се моли за душата на покојникот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *