June 15, 2024

Вашето семејство се создава во моментот кога ќе го напуштите домот на вашите родители.
Секој од нас има семејство. Дури и ако не живееме заедно со роднините, енергетските врски сè уште постојат меѓу нас. И нашата судбина зависи од нив. Ова е учењето на германскиот психотерапевт Берт Хелингер.

Закон за енергетска рамнотежа. Мажот и жената се енергично идеална двојка. Тие имаат исцелителна, а понекогаш и спасувачка моќ еден за друг. Овој „облак“ се јавува меѓу оние кои ги врзува љубовта, редовните односи и раѓањето деца. Тие доброволно разменуваат енергија: земаат и даваат многу, не се двоумат да побараат и да добијат. Односите во среќен пар се градат на „меркантилна“ основа – енергијата во вид на услуги, совети, знаења, разговори, подароци и отстапки постојано се пренесува од маж на жена, од жена на маж. И се додека тие се среќни што ги примаат и имаат што да дадат, бракот е зачуван и стабилен.

Жртвувањата на сопружниците имаат смисла. Се откажавте од слободното време, и слилно. Вашата жртва ви донесе благодарност од вашиот сопруг и прекрасен подарок.

А оние кои велат дека вистинската љубов не бара ништо, туку само дава и се радува, грешат. Според Хелингер, само љубовта на родителите кон децата е безусловна и не бара ништо за возврат. Ако некој во пар почне да сака „безусловно“ – тоа значи дека има големи лични проблеми. И нема ништо добро во тоа. Кој не е сигурен во себе дава многу и не бара ништо. Но, во неговата душа се акумулира незадоволство („Јас сум искористен!“).

А ако некој не е во состојба да го возврати применото добро со добро, се чувствува виновен, загрижен, лут и ја прекинува врската. Оттука, не постојат толку ретки приказни за тоа како, на пример, една жена посветено и херојски се грижела за својот сакан маж за време на неговата тешка болест, откажувајќи се од својот живот, а кога тој оздравел, се заблагодарил и се омажил за друга жена. Тој не е ѓубре, едноставно беше задушен од таква благородност и несебичност и понижен од размерите на доброто дело. Невозможно е да се живее во таква состојба – рамнотежата на силите е нарушена. И затоа си заминува.

За да надвладее енергетскиот биланс кај двојката, треба да разберете кој кому направил многу добро и како да му го вратите. Во таквото „сметководство“ нема романса, но има многу придобивки. Мажот секое утро го вади ѓубрето и купува намирници за викенд – вие го поминувате викендот онака како што тој сака. Мажот ви донел појадок во кревет – немојте да му мрчите додека тој цел час бара да биде со пријател. Ова е нормална циркулација на енергија во семејството.

“Громобран” Во секое семејство постои „громобран“ – лице кое е тешко болно, слабо, ексцентрично или хронично нема среќа. Ги впива несреќите на сите други, страда за нив и ја неутрализира негативната енергија наменета за семејството. Не можете да го оставите на милост и немилост – тој е камен-темелник на благосостојбата на семејството.

Во спротивно, празното седиште ќе почне да намамува некој друг во улогата на „громобран“. И никој не знае кого полето на предците ќе го фрли како губитник. Затоа е најдобро да го одржувате системот во рамнотежа.

Ѓаволот се крие во ситниците.
Ќерката се грижи за својата осамена болна мајка, таа и дала сè и не се омажила. Сè е јасно – ужасно нарушување на енергетската хармонија во семејството. Но, можеме да направиме некои едноставни ситници и да се спречиме да губиме енергија капка по капка, слабеење, како хронично крварење.

Мажена жена, следбеник на јогата, упорно ги учи татко си и мајка си да живеат правилно, да станат вегетаријанци и да медитираат. Јадат месо и мислат дека медитацијата е глупост. Таа им купува духовна литература. Тие се лутат, таа си оди, трескајќи ја вратата. И дома има проблеми со нејзиниот сопруг: тој постојано игра компјутерски игри и ретко разговара со неа. Една жена се жали: „Јас сум толку духовна, зошто не сум среќна со мојот сопруг? И среќата нема врска со тоа. Таа страда од недостаток на родителска енергија, бидејќи го нарушила нејзиниот тек, обидувајќи се да се издигне над нив и ништо не му дава на својот сопруг. И затоа тој не и дава ништо. Наместо да ги учи мама и тато како да живеат, пологично е таа да работи на односот со својот сопруг.

Ова е многу важен аспект од учењето на Хелингер: во сите секојдневни ситуации мора да гледате што е корисно за вашето семејство, а не за вашите родители. Вашето семејство се создава веднаш штом ќе го напуштите домот на вашите родители.

Може да се состои дури и од една личност – вие самите. Хелингеровата теорија тврди дека вашите интереси се поважни и поважни за вас од интересите на вашите родители. И тоа е сосема во ред.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *