April 16, 2024

Тој му остави на светот 22 правила за среќен живот, кои на почетокот звучат малку сурово и себично, но всушност се многу мудри.

Михаил Литвак е еден од најпознатите руски психијатри и психотерапевти, а овој експерт беше многу активен практично до денот на неговата смрт и со задоволство даваше совети и пишуваше информативни текстови поткрепени со практични примери за секојдневните проблеми со кои се соочуваме повеќето од нас.

За време на својот живот, Литвак објавил преку 30 книги, од кои најпозната е секако „Психолошко аикидо“, која е продадена во повеќе од 5 милиони примероци. Целото свое постоење го посвети на помагање на луѓето подобро да се разберат себеси и другите, да ги надминат менталните проблеми и да живеат помирно и поисполнети животи.

Тој му остави на светот 22 правила за среќен живот, кои на почетокот звучат малку сурово и себично, но всушност се многу мудри.

Среќата не е целта. Не трчајте по среќата. Нема да најдете задоволство во други луѓе или материјални работи. Среќата доаѓа одвнатре, а оваа состојба можете да ја постигнете со учење да уживате во животот. Мора да ја совладате уметноста да ги развивате своите способности и да го постигнете она што сте сакале да го постигнете, а тоа ќе биде вашиот пат до среќата.

Престанете да зависите од туѓите мислења. Ако сте задоволни со себе и сте убедени дека сте добра, паметна и вредна личност, оценката или проценката на другите луѓе никогаш нема да ви бидат важни.
Не чекајте и не прашувајте. Ако навистина сакате да направите нешто, не чекајте и не барајте дозвола од некого да го направите тоа. Обидете се да бидете тој што ќе ги контролира вашите потези.

Не биди теоретичар. Бидете зрела личност која знаењето го претвора во акција. Незрелиот човек често има знаење, но не знае како да го примени, па нема друг избор освен да ги критикува другите.
Добро испланираните акции се клучот за успехот. Задолжително планирајте ги вашите активности и организирајте го животот според вашите приоритети, а среќата несомнено ќе ве следи.

Не ги обвинувајте другите за вашите грешки. Вашиот најлош непријател е оној кој демне во иднината и чека да се лизнете. Вашиот најголем непријател сте вие ​​самите. И борбата против овој непријател е жестока.
Не сте пари за да им угодите на сите. Ако се обидете да им угодите на сите, веднаш ќе западнете во големи неволји. Невозможно е. Ако се обидете, ќе се чувствувате непријатно и емоционално исцрпени.

Не останувајте никому должни, ниту со пари, ниту со услуги. Запомнете го ова правило. Ништо не доаѓа лесно или бесплатно. Не плашете се да ја дознаете цената на услугата, прашајте и немојте да бидете должни никому, дури и ако направи нешто пријателски за вас.

Сонувајте вистински соништа. Ако сакате да сонувате, сонувајте што можете да постигнете. Не губете време размислувајќи за нереални планови.
Депресијата не е само темнина. Не ги потиснувајте депресивните чувства. Депресијата е болна, лоша и непријатна. Но, исто така ни дава увид во нашата личност – што ве тера да одите напред и што ве забавува на патот.

Комуницирајте со непријателите. Разговорот со пријателите е, без сомнение, многу пријатен. Но, само со разговор со непријателите можете да научите нешто ново за себе. Затоа понекогаш е подобро да ги слушате непријателите отколку пријателите.
Книгата е најдобриот советник. Читањето книги е секогаш покорисно од обичниот разговор што го имате само за да се дружите.

Поминете го вашето време пристојно и корисно. Не навлегувајте во туѓите животи, туку фокусирајте се на она што ви помага да ја сакате науката или филозофијата, на пример.
Врските се за личен раст. Ако сметате дека врската, без разлика дали е романтична или деловна, ве мачи и имате проблеми во неа, преиспитајте ја или излезете од неа. Животот е еден, живеј го среќно.

Не плашете се од нови луѓе. Ако се плашите да разговарате со луѓе, ослободете се од овој страв.Дозволете си, само за момент, помислата дека оваа личност може да ве перцепира позитивно и да се однесува правилно со вас.
Нема разлика меѓу половите. Идејата за разлика помеѓу машката и женската логика е инхерентно нелогична. Човекот е или паметен или не е.

Не плашете се од осаменоста. Ако сте сами, па дури и напуштени, не плашете се. Целибатот е дел од вашата зрелост и духовен раст. Плус, кога сте сами, можете да бидете многу попродуктивни од вообичаено.

Споделете радост. Никогаш не бидете премногу себични за сопствената среќа. Кога ќе го споделите со пријателите, среќата се зголемува. Станува поголема – затоа што за да видите колку се среќни вашите најблиски.

Следете го вашето темпо. Некои одат низ животот полека, некои брзо. Сите сме различни, сите живееме по свое темпо.

Игнорирајте ги навредите и критиките. Денот кога ќе ја постигнете целта, ништо од тоа нема да биде важно.
Дајте си комплименти. Оној што не знае да се пофали, нужно ќе критикува некој друг. Дури и кога нема што да каже.

Научете да живеете за себе. Сè додека се обидувате да најдете одобрение од оние околу вас, ќе живеете за другите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *