April 9, 2024

Единаесетгодишниот Брајан Дал немал поим дека пораката во шише што ја фрлил во водата во близина на Оксфорд, Мисисипи еден ден ќе бидат последните зборови што светот ќе ги слушне од него. Според извештајот на US Today, неговото семејство доживеало нешто чудесно .

Сè започна во април, кога вработен во „Big River Shipbuilders“ виде зелено шише како лебди во океанот .
Секогаш сум таков. Секогаш барам работи кои се уникатни, дрво што го измила водата или што и да е… Му реков на мојот пријател: „Има порака во ова шише!“ – изјави Били Мичел, нуркач и спасувач по професија, за USA Today.

Мичел го грабнал шишето од океанот и 30 минути подоцна нежно ја отстранил пораката од него. Поголемиот дел од писмото беше уништено, но тој можеше да го забележи името Тал (иако беше напишано Дал), 1989 година и локацијата Оксфорд, Мисисипи, сите напишани со детски ракопис.

Мојот прв инстинкт беше да играм детектив. Го прифаќам предизвикот да го најдам ова дете – му рекол на Бред Браб, вработен во компанијата во која работел Мичел.

Работниците од објавија фотографија од пораката на Фејсбук, каде што беше споделена 127 пати. Неколку дена по таа објава, д-р Ерик Дал добил телефонски повик од некој што ја видел објавата. Мелани Паркер Дал потоа остави коментар на објавата.

Неверојатно е што тоа се случи. Пораката ја добивме 33 години откако Брајан ја фрли. Тоа е како нешто од измислен роман или нешто што би го виделе на телевизија, рече Ерик.

Тој додаде дека е неверојатно да се види ракописот на Брајан кога имал 11 или 12 години.
Брајан беше спортист кој се разболе од рак на многу млада возраст. Тој го победил по тешка борба, но на крајот починал на 29-годишна возраст, правејќи несреќа во неговиот дом. Тоа беше подарок од небото – изјави Ерик.

Пораката во шише била дел од проектот во кој Брајан учествувал кога бил во шесто одделение
Бевме на патување. Спуштавме шишиња со пораки во водата и не слушнавме ништо за нив со години – изјави Марта Барнет, неговата учителка во шесто одделение, сега 82-годишна, за USA Today.

Ерик, неговата сопруга Мелани и нивниот син Крис отишле во бродоградилиштето во Виксбург за да се сретнат со работниците кои го нашле шишето и да го однесат проектот на нивниот син дома. Моментот кога во живо ја виделе пораката на нивниот син бил многу емотивен за нив.

Мелани рече дека Брајан има прекрасна смисла за хумор, па нема сомнеж дека би бил среќен да знае дека неговата порака е примена. Веројатно немал поим дека оваа порака ќе ја види неговото семејство, па може да се претпостави дека писмото е адресирано до странец во далечна земја.

Кој би можел да замисли дека тоа ќе се случи? Мислам дека тоа на некој начин го враќа во живот – изјави учителката Барнет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *