July 12, 2024

Племето Чимане е дом на најздравите луѓе во светот и многу луѓе не можат да го разберат нивниот начин на живот.
Како и многу други, племето Чимане предизвикува голем јавен интерес. Нивната заедница живее во изолација, и на тој начин тие се заштитени од различни влијанија , а резултатот е добро здравје.

Тие ја обработуваат земјата, ловат, риби и собираат плодови како што правеле нивните предци пред неколку децении – пред индустријализацијата. Како такви, „недопрени“ од современите технологии, тие се исклучително интересни за научниците од сите области, пишува National Geographic .

„Чиманите се експеримент на природата кога станува збор за потенцијалните катастрофални последици на модерниот живот врз нашето здравје“, вели невронаучникот Андреј Иримија од Универзитетот во Јужна Калифорнија за племето кое живее во боливискиот дел на Амазон.

Резултатите од студијата, објавена во магазинот „Лансет“, откриваат дека најздрави срца на светот имаат членовите на племето Чимане. Тие живеат во областа околу реката Маници во боливиските амазонски низини, а нивниот начин на живот е сличен на оној на нивните предци кои живееле таму пред неколку илјади години.

Процесот на истражување вклучуваше испитување на стотици мажи и жени од Чимане и откри дека скоро 9 од 10 имале јасни артерии без ризик од срцеви заболувања. Научниците се прилично изненадени кога открија дека речиси ниту еден член на таа нација нема затнати артерии, дури и во старост.

Врз основа на ова, научниците дошле до заклучок дека речиси две третини од луѓето на Чимане постари од 75 години немаат никаков ризик, а само 8 проценти имаат умерен ризик од срцеви заболувања.

Чиманите се толку здрави што дури и на 75 години немаат наслаги на калциум во коронарните артерии. За споредба, четвртина од Американците на возраст од 45 години имаат наслаги на калциум во коронарните артерии, додека дури 80 отсто од Американците на возраст од 75 години имаат наслаги на калциум.

Неодамна објавена, нова студија за здравјето на племето Чимане покажа дека како што стареат, тие имаат значително помала атрофија на мозокот , односно нивниот мозок побавно „се влошува“ во споредба со жителите на САД и Европа.

„Нашиот седентарен начин на живот и исхраната богата со шеќер и маснотии се чини дека придонесуваат за забрзано губење на мозочното ткиво и нè прават поподложни на болести како Алцхајмеровата болест“, вели авторот на студијата Хилард Каплан, антрополог од Универзитетот Чепмен, кој го проучувал племето Чимане. 20 години.

Како резултат на тоа, тие имаат помал ризик од когнитивни проблеми, функционален пад и деменција. Во студијата учествувале 746 возрасни членови на племето Чимане, на возраст меѓу 40 и 94 години, чии мозоци биле скенирани за да се пресмета неговиот волумен.

Која е тајната? Се разбира, во исхраната и целокупниот начин на живот. Иако не можеме да живееме како собирачи на ловци, има неколку работи што би можеле да ги научиме од нив.

Исхрана! Нивната исхрана се заснова на консумирање диви свињи, тапири и водни свињи (17 проценти од нивната исхрана), пирани и сом (7 проценти од нивната исхрана), додека остатокот се состои од ориз, пченка, маниока и банани, како и сите видови на овошје и јаткасти плодови кои можат да се најдат.

Ако ја погледнеме нивната исхрана во однос на внесот на калории, ќе забележиме дека тие внесуваат 72 отсто од калориите преку јаглени хидрати, 14 отсто преку масти и 14 отсто преку протеини.
Начин на живот! Членовите на племето Чимане се физички исклучително активни. Тие прават во просек од 15.000 до 17.000 чекори дневно (мажи 17.000, жени 16.000 и лица над 60 години повеќе од 15.000). Деновите ги поминуваат во лов, риболов, земјоделство, собирање овошје и јаткасти плодови.

Мажите поминуваат во просек од 6 до 7 часа, а жените 4 до 7 часа во физички активности. Научниците веруваат дека активниот начин на живот и исхрана се клучните причини за добро здравје, дури и во староста.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *