July 19, 2024

Оние што ги среќаваме во нашиот дом не се опасни или отровни, напротив, можат да се ослободат од други штетници.

Воопшто не е пријатно да видите пајак како оди по вашиот ѕид , но научниците предупредуваат дека, колку и да ви изгледа нелогично или страшно, не треба да ги убивате.

Како што објави IFL Science, пајаците имаат многу голема и важна улога во природата и се дел од внатрешниот екосистем. Оние што ќе ги сретнеме во нашиот дом не се опасни или отровни, напротив, можат да отстранат други штетници .

Научниците од Северна Каролина спроведоа истражување на околу 50 домови за да откријат какви видови пајаци живеат во домовите на луѓето и колку често се наоѓаат. Резултатите покажаа – буквално во секоја куќа! Прават мрежа во аголот од собата и чекаат да го фатат нивниот плен – бубачки и инсекти кои пренесуваат болести.

Покрај тоа што ве спасува од други штетници, научникот Мартин Нифелер открил дека пресметките ја покажале глобалната важност на пајаците во намалувањето на популацијата на инсекти и одржувањето на природната рамнотежа.

Заклучокот е дека доколку се намали бројот на пајаците, ќе се зголеми бројот на инсекти кои вообичаено се нивна храна и кои, важно е да се нагласи, се многу поштетни и поопасни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *