April 24, 2024

Еден настан од Мундијалот уште еднаш не потсети колку можеме да им се висхитуваме на Јапонците. По видеата како нивните навивачи чистат се по себе на стадионот, додека светот ги гледа, сега на социјалните мрежи кружи видео од градинка во оваа земја.

Тоа покажува како децата таму се учат на добро однесување, култура и манири уште од мали нозе. И сето тоа низ многу едноставна игра.

На видеото се гледаат деца кои седат во два реда на столици и се преправаат дека се патници во автобус, а едно момче пред другите како возач. Потоа во рамката влегува момче со бастун преправајќи се дека е дедо, а потоа паник станува и му отстапува место.

Потоа во кадарот влегува девојка која ја игра улогата на мајка со бебе, а другарка од групата и отстапува место. Така е и со „бремена“, но и со девојка чие момче станува.

Јасно е дека во пракса, ниту кај нас, ниту во другите земји ширум светот, никогаш сè не е идеално, но ваквите потези и темелите што се градат за младите секако водат кон подобро утре.

А Јапонија е земја од која можеме многу да научиме. Образованието е витален дел од јапонската култура, а во тамошните градинки програмите се дизајнирани на таков начин да ги всадат вистинските вредности кај децата уште од мали нозе.

https://twitter.com/i/status/1601667983918911488

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *