June 19, 2024

KHATSKO

Многу тажна приказна за момче кое многу сакало да има семејство и да биде сакано, но никогаш не го добило.
Лиз Кертис Фариа, социјален работник и мајка на три деца од Америка, се присети на случај кој длабоко и останал врежан во сеќавањето, а уште подлабоко во нејзиното срце.

Ова е тажна приказна за момче кое само сакало да биде сакано:
Имаше нешто во неговите зборови: „ Никој не ме сака, дури ни мајка ми која ме роди “. Тој беше свиткан на задното седиште на мојата Тојота, сè уште премногу мал за да седи напред. Имал седум години и се преселувал од дом до дом повеќе пати.

И овој пат, како и досега, работите му беа во вреќи за ѓубре. Еден куфер ќе му даде барем малку достоинство при преселувањето во нов, уште еден дом за згрижување. Ќесите за ѓубре не можат да ги соберат сите содржини на кој било живот, секако не толку кревок како овој. Посвоените деца понекогаш се распаѓаат од напорот.

Сето тоа на Стефан му беше потешко од вообичаено, бидејќи тоа беше домот во кој имаше намера да остане, барем малку. Неговата згрижувачка мајка еден ден ме извести дека повеќе не може да остане со неа. Кога дојдов да го земам, тој гледаше во подот, но немаше никаква реакција. Дури кога влезе во мојата кола почна да липа. Тој едвај изговори: „Никој не ме сака. Дури ни мајка ми што ме роди’.

Месеци подоцна, во повторена сцена (уште една згрижувачка девојка, друга се откажува), тој отиде во битка. Тој трчаше низ дневната соба, се криеше зад мебелот, одбивајќи да замине.

Кога имал 9 години, Стефен ја држи личната карта со испотени раце. Ќе се сретнеме со потенцијалниот згрижувач каде што ќе запознае семејство кое би сакало да посвои постаро дете. Тој сака да ги импресионира, тие странци. Сака да ги придобие и затоа со себе ја носи својата ‘добра’ лична карта, доказ дека е добар и дека детето е достојно за љубов.
Детето никогаш не треба да докажува дека е достојно за љубов, дека вреди да се сака.

Дванаесетгодишно момче ми вели дека сум негов најдобар пријател. Јас сум негов социјален работник и тој треба да има вистински најдобар пријател, но не му го кажувам тоа. Го снимаме Детето од среда, информативно видео во кое се појавуваат деца кои се подготвени за посвојување.

Стефен работи со камерата. Можеби некој ќе го избере овој пат. Можеби тоа нуди доволно доказ дека тој, 12-годишно момче, е достоен за љубов. И тој е навистина убав. Но, тоа не е доволно.

Години подоцна, долго откако го напуштив центарот, добив е-пошта од мојот поранешен шеф кој ме прашува како ми е. Тој ја заврши пораката со: „ПС Стефан заврши во малолетнички затвор откако побегна од своите згрижувачки родители. Мора да го посвоиш’. Нешто ми се слоши во стомакот кога го прочитав тоа. Многу пати ми се има случено ова: „Требаше да го посвојам, но не го направив.

На 18-годишна возраст, тој беше мртов, застрелан поради некоја глупава расправија . Тој умре токму кога стануваше маж. „Не, не мојот Стефан“, се молев.
Сфаќајќи дека тоа му се случило, плачев во некаква болка.
Што направивме? Што не направивме?’

Весниците пишуваа многу малку за тоа убиство, патем, тешко дека вреди да се спомене. Анонимните луѓе напишаа непријатни коментари на интернет како: „Уште еден член на бандата“. Не го ни познаваа. Тие не знаеја ништо за тоа момче. Не знаеја како како дете ми црташе букви на грбот додека чекавме докторот да го прегледа и ме замоли да погодам зборови. Тој ми нацрта „Те сакам“ последниот пат кога ја игравме оваа игра.

Стефан направи грешка таа вечер во мојата Тојота. Мајка му го сакаше, на свој начин. Таа беше таму, на погребот. Таа ме поздрави љубезно. Мислам дека знаеше дека го сакам нејзиниот син. И двајцата го разочаравме на крајот, и претпоставувам дека тоа не погоди. Никој од нас не можеше да му даде семејство.

На погребалниот дом немаше фотографии од детството на Стефан. Немаше слика од зеленооко момче со слатка насмевка да не потсети на изгубеното. Немаше фотографии со неговите браќа, па затоа отпечатив од сите четири момчиња за време на посетата на надзорот. Ја донесов на погребот и му ја дадов на неговото семејство.
На погребот имаше многу малку социјални работници. Ниту еден од неговите згрижувачки родители не се појавил. Дали воопшто им кажале дека е мртов?

Стефан го помина поголемиот дел од својот живот израснат во системот.
Ако преземете законска одговорност за дете, подобро да се појавите на неговиот погреб. Требаше да се појават кога тој почина. Некако беше твој, нели? Му го должиш тоа. Ако не ти припаѓаше тебе, тогаш на кого му припаѓаше?

Барем мајка му беше таму. Неговата мајка која го родила. Го слушам екот на неговиот глас од пред неколку години.
„Некој те сака, Стефан, сакам да му кажам, но веќе е доцна.

Стефан ги покажа сите неуспеси на системот во кој растат вакви деца. Оние деца кои ги оставаме зад себе – на крајот тие се кршат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *